fbpx
Інновації

Doing Business: Україна спростила процес приєднання до електромереж

У рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business – 2014 Україна зуміла піднятися на 28 позицій порівняно з торішнім рейтингом. В даний момент українська держава посідає 112-е місце. Про це стало відомо зі звіту експертів Міжнародної фінансової корпорації та Світового банку.

Як сказано у звіті, в Україні реформи були зафіксовані відразу за 8 показниками, серед яких є і «Доступ до електроенергії». На сайті Doing Business повідомляється, що «Україна спростила доступ до електричної енергії, оновивши процедуру нових приєднань до електромереж».

Варто відзначити, що таке «спрощення» стало можливим після ухвалення у Верховній Раді Україні 22 червня 2012 року Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо плати за приєднання суб’єктів природних монополій до електромереж». Цей закон набув законної сили з 1 січня 2013 року. Повідомляється, що цей закон прийняли для недопущення зловживання своїм монопольним становищем суб’єктами господарювання, які надають послуги з приєднання електроустановок до електромереж.

Крім того, відповідно до закону, в Україні змінюється і юридична сутність приєднання до мереж, яка була переведена в ранг платної послуги, що надається електропередавальною компанією. Примітно, що в Україні для спрощення процедури приєднання для 95 % замовників відтепер передбачається впровадження стандартного приєднання. Це максимально спрощена процедура, ціна за яку відома ще до укладення договору.

У звіті експерти заявляють, що Україна на сьогоднішній день знаходиться на етапі докорінних змін у плані процедури приєднання до електричних мереж. Очікується, що зміни завершаться впровадженням в країні 3-го ступеня стандартного приєднання (з 1 січня 2017 року).

За матеріалами: УНН

Читайте також: