fbpx
Новини світу

На Землі почалося гібридне сонячне затемнення

Сьогодні, 3 листопада, на Землі почалося останнє в цьому році сонячне затемнення. Місячна півтінь торкнулася нашої планети в західній півкулі о 14:04 за московським часом.

Нинішнє сонячне затемнення – гібридного типу (частково спостерігається повне затемнення, частково – кільцеподібне). Коли Місяць опиняється на одній лінії з Сонцем, на Землю падає місячна тінь, і всі, хто знаходяться в цій тіні, можуть спостерігати на небі чорний диск Місяця в оточенні «сонячної корони».

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

Фаза кільцеподібного затемнення тривала близько п’ятнадцяти секунд, потім затемнення перейшло в повну фазу і залишиться в ній до кінця затемнення. Берегів Африки місячна тінь досягне о 17:51 за московським часом, потім перетне Габон, Конго, Уганду, Кенію і південну Ефіопію. Повна фаза затемнення закінчиться о 18:27 за московським часом, і до 19:28 протримається напівтіньова фаза.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

Російські вчені з Іркутського держуніверситету зараз знаходяться в Кенії і спостерігають за цим рідкісним явищем. Останній раз гібридне сонячне затемнення на Землі відбувалося навесні 2005 року, а наступне гібридне сонячне затемнення можна буде спостерігати тільки через десять років ( в 2023 році).

Веб-трансляція гібридного сонячного затемнення-2013 (відео):

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: