fbpx
Економіка

Експерт: Домовленість з МВФ – доказ платоспроможності України

 Україні, як суверенному позичальникові, потрібно в найкоротші терміни домовлятися з Міжнародним валютним фондом (МВФ). У разі домовленості з Фондом та затвердженням нової програми по співпраці, Україна зможе розморозити готові проекти з Європейською комісією і Світовим банком. Таку думку висловив Ігор Мітюков, керівник Morgan Stanley Україна.

 «І на підставі цього можна буде дати дуже чіткий сигнал ринку про те, що ми знаємо, як в наступному році будемо справлятися з дефіцитом платіжного балансу і борговим навантаженням… Це головне питання, на яке ми поки що не бачимо відповіді», – розповів Ігор Мітюков в інтерв’ю.

 Директор Morgan Stanley Україна підкреслив, що у разі макрофінансової допомоги від інших міжнародних фінансових організацій, крім Міжнародного валютного фонду, зараз мова йде про кілька мільярдів доларів.

 «Як тільки ринки отримають цю інформацію, я думаю, що можна готуватися до подальшого виходу на ринок», – додав Ігор Мітюков.

 Примітно, що нинішній керівник Morgan Stanley Україна раніше очолював міністерство фінансів України.

 Крім того, експерт порекомендував всім українським корпоративним позичальникам почати готуватися до варіанту з виходом на ринок. Зокрема, зазначив експерт, корпоративні позичальники повинні почати приводити до ладу свою фінансову статистику, звітність, а також відпрацьовувати всю необхідну документацію, яка дозволить їм вийти на ринок «готовими».

 Він додав, що недавня ситуація з можливим технічним дефолтом США, яка спричинила погіршення кон’юнктури ринку, прогнозовано мала вирішитися позитивно. Вся справа в тому, пояснив експерт, що ця ситуація була викликана політичними проблемами всередині США,  різними фінансовими колізіями.

 За матеріалами: Інтерфакс – Україна

Читайте також: