fbpx
Політика

Кличко: УДАР підтримає варіант вирішення питання Тимошенко, прийнятний для ЄС

Парламентська фракція "УДАР" підтримає будь-який варіант рішення проблеми екс-прем’єра Юлії Тимошенко, який буде прийнятний для Європейського Союзу і дозволить Україні не втратити шанс на підписання Угоди про асоціацію, заявив лідер "УДАР" Віталій Кличко.

"Сьогодні, як ніколи, Україна близька до провалу своїх євроінтеграційних прагнень. Всі попереджувальні дзвіночки вже пролунали. Якщо влада готується не до зриву підписання, а хоче, щоб воно відбулося, треба терміново приймати рішення щодо Юлії Тимошенко", – заявив В. Кличко в Одеській області, повідомляє прес-служба партії " УДАР "у п’ятницю.

"Спочатку Янукович переклав відповідальність за розв’язання цієї проблеми на Верховну Раду, а тепер влада не хоче прийняття рішень з Тимошенко і в парламенті", – висловив думку лідер партії "УДАР".

У зв’язку з цим В. Кличко нагадав, що "УДАР" ініціює проведення двох сесійних тижнів поспіль, щоб парламент зміг доопрацювати і прийняти законопроекти, необхідні для підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Як повідомлялося, 31 жовтня спостерігачі від Європарламенту Александр Квасневський і Пет Кокс заявили, що вважають законопроект позафракційного народного депутата Анжеліки Лабунської найбільш оптимальним для досягнення консенсусу в питанні лікування засуджених за кордоном, що в свою чергу позитивно вплине на рішення "Питання Тимошенко".

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

"Наша місія вивчила всі законопроекти з лікування засуджених за кордоном. Ми дійшли висновку, що законопроект пані Лабунської являє собою кращу основу, на якій слід створювати та шукати необхідний консенсус між проурядовими та опозиційними партіями", – йдеться в заяві спостерігачів, оприлюдненій представництвом Євросоюзу в Україні в четвер, 31 жовтня.

Як відомо, звільнення або оправлення на лікування за кордон Ю.Тимошенко є однією з умов підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Питання підписання Угоди буде розглядатися на саміті Східного партнерства, який відбудеться 28-29 листопада у Вільнюсі.

А. Лабунська 22 жовтня внесла до Верховної Ради свій законопроект про можливість лікування засуджених за кордоном у разі, якщо за рік безперервного стаціонарного лікування в лікарні за межами установи пенітенціарної системи ув’язнений не досяг повного одуження. Цим же документом вона пропонує, щоб суд одночасно прийняв рішення про звільнення такої особи від покарання через хворобу. Депутат пропонує внести поправки до Кримінального кодексу України, які передбачають:

"У разі неможливості отримання належного лікування і медичної допомоги в пенітенціарних закладах та установах охорони здоров’я України особи, засуджені до позбавлення волі, мають право на лікування за кордоном. Рішення про лікування за кордоном особи, засудженої до позбавлення волі, приймає суд за умови, що така особа протягом не менше 365 днів безперервно проходила стаціонарне лікування в установі (-ах) охорони здоров’я України за межами пенітенціарних закладів та таке лікування не привело до повного одужання такої особи".

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Відповідно до запропонованих змін, підставою для рішення суду про лікування за кордоном такої особи є довідка (-и) установи (-в) охорони здоров’я України за межами пенітенціарної служби, в якій засуджений проходив стаціонарне лікування безперервно протягом не менше 365 днів, про період перебування такої особи на стаціонарному лікуванні і письмову заяву закладу охорони здоров’я (клініки, госпіталю і т.д.) іноземної держави про згоду прийняти таку особу на лікування.

"Приймаючи рішення про лікування за кордоном особи, засудженої до позбавлення волі, суд зобов’язаний одночасно прийняти рішення про звільнення такої особи від покарання через хворобу", – йдеться в законопроекті. Планується, що Верховна Рада України на наступному пленарному тижні (5-8 листопада) розгляне три законопроекти, які зможуть вирішити питання екс -прем’єра Ю. Тимошенко: два стосуються лікування засуджених за кордоном і один передбачає амністію екс-прем’єра.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Читайте також: