fbpx
Економіка

Депутат пропонує дозволити Держзембанку купувати землі сільськогосподарського призначення до зняття мораторію

   Народний депутат Владислав Лук’янов (фракція Партії регіонів) пропонує Верховній Раді дозволити Державному земельному банку купувати у власність землі сільськогосподарського призначення до зняття мораторію на їх обіг, який, згідно з чинним законодавством, триватиме до 1 січня 2016 року.

Відповідно до внесеного ним до парламенту законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо використання земель сільськогосподарського призначення державної власності» (№ 3523, зареєстрований 31 жовтня), Держзембанк пропонується надати право отримання державних земель сільгосппризначення в необмеженій кількості для формування статутного капіталу банку.

Законопроект також передбачає можливість передачі державних земель, що перебувають в оренді громадян або юридичних осіб, в капітал земельного банку без припинення права їх оренди на ці ділянки. Вартість сільгоспземель, що перебувають у державній власності, для Держзембанку до зняття мораторію пропонується визначати на підставі нормативної грошової оцінки цих земель.

При цьому законодавча ініціатива Лук’янова не передбачає передачі до статутного капіталу банку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, що перебувають в постійному користуванні державних підприємств, установ і організацій.

 Згідно з пояснювальною запискою до документа, внесення запропонованих змін до законодавства забезпечить реалізацію економічних і соціальних реформ на селі.

«Прийняття законопроекту сприятиме більш ефективній реалізації державою програм економічного і соціального розвитку у сільській місцевості, забезпечення прав власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення, в тому числі наданих для ведення товарного сільськогосподарського виробництва», – сказано в пояснювальній записці.

Як повідомляв УНІАН, правління Держзембанку очікувало, що державні землі сільськогосподарського призначення надійдуть в управління організації в жовтні поточного року. Однак необхідні для цього зміни до законодавства поки ще внесені не були. Разом з тим, аграрні асоціації виступили проти передачі банку 10,4 млн га державних сільгоспземель, заявивши, що таким чином буде створена державна монополія.

Наприкінці жовтня Держзембанк повідомив, що розглядає заявки на видачу перших кредитів на поповнення оборотних коштів від 3 аграрних підприємств на суму близько 2 млн грн і термін до 3 років кожен.

Довідка УНІАН. Кабмін своєю постановою від 2 липня 2012 року створив Державний земельний банк із статутним капіталом 120 млн грн, 100 % якого належать державі. Державний земельний банк має право здійснювати операції з земельними ділянками і майновими правами на земельні ділянки відповідно до законодавства України у сфері земельних відносин у рамках свого статуту.  

За матеріалами: УНІАН.

Читайте також: