fbpx
Інновації

В Україні змінили правила оцінки майна

В Україні з 1 листопада 2013 року вступили в офіційну силу нові правила оцінки майна.

Нагадаємо, що 1 серпня 2013 року Кабінет міністрів України підтримав пропозицію Міністерства юстиції та Адміністрації президента, прийнявши рішення про відстрочення вступу нових правил оцінки майна в силу. Зокрема, початок роботи нових правил перенесли на три місяці.

Крім того, уряд України дозволив тим громадянам, які вже провели оцінку майна і мають відповідні звіти, використовувати отримані звіти протягом того терміну, на який ця оцінка і здійснювалася.

Представники фонду державного майна України запевнили, що зміна правил оцінки майна не «паралізує укладання угод». Варто відзначити, що нормативні акти, в яких регламентується навчання українських оцінювачів, були затверджені ще 10 червня 2013 року.

На відміну від старої системи оцінки, при якій оцінювачі могли у безконтрольному порядку визначати різну вартість одного і того ж майна, за новою системою оцінювачі повинні будуть вносити всі акти в єдину базу. Крім того, оцінка майна за новими правилами буде потрібна громадянам при отриманні доходу фізичними особами. Додамо, що доходом буде вважатися навіть обмін майна.

Відзначимо, що зміна правил оцінки в Україні стала причиною «сплеску оформлення документів».

Раніше повідомлялося, що Фонд державного майна України не займатиметься контролем тарифів оціночної діяльності. Як повідомив голова фонду Олександр Рябченко, оцінка нерухомості в Україні буде займати приблизно 2 тижні. Згідно з оцінками Рябченка, технологічно нормальний термін оцінки майна – це 7 днів. Коли фахівці відпрацюють нову систему, то час оцінки майна впаде до 3 днів.

За матеріалами: РБК-Україна

Читайте також: