fbpx
Міжнародна економіка

Єврозона може скотитися в довготривалу дефляцію слідом за Японією

Інфляція в єврозоні сповільнилася в жовтні до мінімуму з листопада 2009 року, склавши всього 0,7 % в річному вираженні, і експерти побоюються, що країни валютного союзу можуть потрапити в ту ж пастку дефляції, що і Японія в  90-і роки, пише The Telegraph.

Особливо серйозною ситуація виглядає в країнах-епіцентрах боргової кризи, які змушені вживати жорсткі заходи зі скорочення бюджетних витрат. Наприклад, в Італії дефляція почалася ще влітку.

Паралельно рівень безробіття підскочив до рекордних 12,2 % в єврозоні в цілому і 12,5 % в Італії. У вересні 74 тис. осіб втратили роботу. В Італії рівень безробіття серед молоді сягає 40,2%, у Греції – 57,6 %, а в Іспанії – 56,6 %.

"Події розвиваються за сценарієм, який дуже схожий на ситуацію в Японії на початку 90-х років, – заявив виданню Альберт Едвардс з банку Societe Generale. – Зараз вистачить несподіваної рецесії, щоб Європа скотилася в дефляцію. Ризиком можуть стати торгові потрясіння з Азії. Тоді ринки почнуть панікувати, попереджають аналітики".

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

Інвестори очікують, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) буде змушений знизити ставки вже в грудні як мінімум на 25 базисних пунктів. Можливі й інші стимулюючі заходи, наприклад, надання дешевих кредитів. На тлі цих очікувань євро вже впав на 1,5 цента: європейська валюта в п’ятницю менше $ 1,3530 проти більше $ 1,37 з ранку в четвер перед оприлюдненням даних про інфляцію та безробіття.

Як зазначає агентcтво Bloomberg, аналітики цілого ряду банків, включаючи BNP Paribas і JPMorgan вважають, що вибір у глави ЄЦБ Маріо Драгі невеликий: звичайно, можна знову знизити процентні ставки, однак вони і так вже близькі до нуля, влити у фінансову систему ліквідність (що навряд чи допоможе підвищити ціни) або й далі ігнорувати встановлене центробанком визначення цінової стабільності. ЄЦБ таргетує інфляцію на рівні близько 2 % річних.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

"Навіть за своїми власними стандартами ЄЦБ став надзвичайно терпимо до низької інфляції", – заявив економіст JPMorgan у Лондоні Грег Фузесі.

Політики та економісти критикують центробанк за бездіяльність. Саме небажання ЄЦБ знижувати ставки обернулося катастрофою для Італії та Іспанії: фінансові умови в цих країнах дуже жорсткі, що заганяє їх у тривалу депресію. Фактично ЄЦБ у своїй політиці відштовхується від ситуації в Німеччині, ігноруючи проблеми решти єврозони. Однак і в Німеччині інфляція в мінімальних за три роки 1,4 %, при цьому в Баварії ціни в жовтні впали на 0,4 %, в ​​Саксонії – на 0,3 %.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Читайте також: