fbpx
Політика

Угода про асоціацію з ЄС може короткостроково вдарити по Україні через реакцію Росії – S&P

Підписання Угоди про асоціацію України та ЄС зробить позитивний вплив на показники торгівлі України в довгостроковому плані, проте негативні наслідки можуть виникнути в коротко-і середньостроковій перспективі, пов’язані головним чином з реакцією Росії, вважає міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor`s.

"Відповідні дії Росії, швидше за все, будуть полягати у введенні обмежень на торгівлю з Україною подібно до тих, що були встановлені в серпні 2013 року. У результаті обсяг експорту до Росії, швидше за все, скоротиться", – йдеться в звіті агентства в п’ятницю.

S&P нагадує, що в 2012 році на частку Росії припадало 26 % експорту української сировини і 39 % експорту послуг.

У той же час агентство вказує, що зберігається невизначеність щодо підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі 28-29 листопада 2013 року, оскільки переговори про статусі перебуває в ув’язненні колишнього прем’єр -міністра Юлії Тимошенко тривають.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

У звіті також говориться, що за базовим сценарієм S&P не очікує, що Україна буде проводити масштабні реформи, що робить укладення угоди про програму зовнішнього фінансування з боку міжнародних фінансових організацій малоймовірним.

"Така програма, швидше за все, передбачала б поєднання реформ, включаючи комбінацію: консолідації бюджету, проведення ринкової реформи внутрішнього газового ринку, прискореного врегулювання проблемних кредитів у фінансовому секторі і підвищення гнучкості валютного курсу", – пояснює S&P.

На думку експертів, можливості консолідації бюджету країни обмежені. За оцінкою агентства, зміна боргу розширеного уряду в 2013-2016 роках складе в середньому трохи більше 6 % ВВП, в результаті чистий борг розширеного уряду збільшиться з 34 % ВВП в 2013 році до 40 % в 2014 році. При цьому частка боргу у ВВП збільшиться на кілька процентних пунктів понад дефіциту бюджету за рахунок девальвації гривні. Близько 52 % всього обсягу боргу номіновано в іноземній валюті, хоча значна частина цих валютних зобов’язань складається з кредитів, виданих на пільгових умовах, уточнює S&P. Агентство додає, що його оцінка обсягу державного боргу в 2013 році включає фінансові казначейські векселі.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

"Ми очікуємо, що державний борг в національній валюті і дефіцит бюджету розширеного уряду будуть і надалі фінансуватися головним чином за рахунок коштів НБУ і контрольованих державою банків", – говориться у звіті. Станом на серпень 2013 року НБУ володів 60 % боргу в національній валюті, інші українські банки – 32 %, що становить близько 8 % активів комерційних банків, вказує S&P.

За матеріалами:  Інтерфакс-Україна 

Читайте також: