fbpx
Новини світу

У Сирії повністю знищили обладнання для виробництва хімзброї – ОЗХЗ

Все задеклароване обладнання, на якому можна було виробляти сирійську хімічну зброю, було благополучно знищено. Знищенням обладнання займалися фахівці з організації по забороні хімзброї (ОЗХЗ).

Варто відзначити, що знищити обладнання представники ОЗХЗ встигли за один день до встановленого «дедлайну» (1 листопада 2013 року). Таким чином, експерти ОЗХЗ завершили 1-й етап програми зі знищення хімічної зброї в Сирії. Стало відомо, що до 28 жовтня 2013 року фахівці обстежили 21 з 23 місць, де сирійці могли зберігати хімічну зброю і апаратуру для її виробництва. Два місця не перевірили з міркувань безпеки – неподалік від цих місць йдуть запеклі бої повстанських і урядових військ Сирії. Незважаючи на це, стало точно відомо, що виробничі потужності з цих місць вдалося вивезти і знищити.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

«Ми переконалися в тому, що всі пристрої для створення, змішування і наповнення хімічної зброї з усіх 23-х місць були успішно знищені», – сказано в заяві ОЗХЗ.

Нагадаємо, що робота інспекторів організації з заборони хімзброї на території Сирії почалася 1 жовтня 2013 року. До своєї роботи експерти приступили відповідно до плану з ліквідації хімічної зброї, укладеного Росією і США, а пізніше – схваленого у виконавчій раді ОЗХЗ. Раніше міжнародні експерти оглянули всі місця складування сирійської хімзброї, які були задекларовані офіційним Дамаском перед ОЗХЗ у вересні 2013 року. У російсько-американському плані передбачається завершення знищення всього обладнання і матеріалів для виробництв хімічної зброї вже в 1-й половині 2014 року.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

Додамо, що 11 жовтня 2013 року ОЗХЗ отримала Нобелівську премію миру «за масштабні зусилля з ліквідації хімічної зброї». Цікаво, що за 16 років роботи цієї організації вдалося знищити приблизно 80 % відомих запасів хімічної зброї в світі.

За матеріалами: РБК-Україна

Читайте також: