fbpx
Новини світу

Софійська ініціатива виступає за створення Нової Об’єднаної Європи

Представники Європейського клубу "Софія" (Загальноєвропейські ініціативи) виступають за створення Нової Об’єднаної Європи і проти використання країн Східного партнерства Євросоюзу для побудови нової "Берлінської стіни" у вигляді Балтійсько-Чорноморсько-Каспійської дуги, повідомляє кореспондент УНН.

Про це йдеться в декларації Клубу "Софія", членами якого є депутати парламентів, політики, громадські діячі, науковці та експерти з країн Європи. Документ був прийнятий 26 жовтня в столиці Болгарії Софії.

Автори декларації зазначають, що " в основу нинішнього європейського процесу закладено хибні принципи, тому помилки повинні бути виправлені негайно".

"В іншому випадку відбудеться або руйнування Європейського дому, або його перетворення в зону нерівності та несправедливості", – вважають вони.

На думку учасників Софійській ініціативи, "колапс сучасної споживчої цивілізації неминучий".

"Помилковий ідеал споживчого товариства заведе світ у глухий кут, виходом з якого стане катастрофа нової світової війни, але різко усугубленной наявністю надруйнівної ядерної зброї. Наближення до катастрофи відбувається в ситуації глибокої глобальної нерівності у сфері військової потужності, технологій, споживання і доходів, а також у сфері фінансових та інших ресурсів, ефективності управління. Руйнується і сам інститут сім’ї як природне соціальне джерело моральних цінностей у суспільстві, найважливіший інструмент виховання і соціалізації людини. Ця політика повністю підриває європейську ідею як таку. Необхідно повернутися до коріння цієї ідеї, яка народилася 200 років тому як ідея миру і співробітництва", – вважають автори документа.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

На думку авторів декларації, впоратися з цією катастрофою не може ні окрема нація, жоден міжнародний союз чи континент. Щоб уникнути глобальної катастрофи, необхідна нова світова архітектура. Тому члени Клубу "Софія" вірять, що тільки Нова Об’єднана Європа може бути однією з опор співіснування багатополюсного світу в XXI столітті.

"Ми хочемо, щоб Нова Об’єднана Європа рухалася в напрямку соціальної, демократичної, мирної та екологічної Європи… Це мультикультурна Європа, яка бореться за зведення мосту над прірвою Північ- Південь, особливо в районі Середземного моря…", – зазначають автори декларації.

При цьому учасники Софійської ініціативи виступають "проти спроб вибудувати нову "Берлінську стіну" у вигляді Балтійсько-Чорноморсько-Каспійської дуги, використовуючи для цього країни Східного партнерства Євросоюзу". На їх думку, для того, щоб стати здатною до виконання миротворчої місії, Нова об’єднана Європа повинна бути сильною і автономною у своїх рішеннях. Саме тому, у Новій Об’єднаній Європі, заснованій на цих принципах, немає ворогів. Росія, Туреччина, Європейський Союз і країни його східного партнерства – Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова і Україна – повинні розглядати себе як справжні стратегічні союзники, як вирішальний компонент неподільної європейської безпеки. Безумовно, це було б вагомим європейським внеском у мир і безпеку для всієї планети, вважають автори документа.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

Зараз Декларацію підписали депутат Європейського Парламенту, (група " Зелені/ЕСА"), співголова партії "За права людини в єдиній Латвії" Тетяна Жданок; Президент фонду "Слов’яни", член Національної ради Болгарської соціалістичної партії Захарі Захарієв; президент "Громадянської акції" Антоніо Інгроа (Італія); депутат ВР від фракції партії регіонів Вадим Колесніченко; президент політичного руху "Суть часу" Сергій Kургінян (Росія); президент асоціації "Альтернатива"; Джульєтто К’єза (Італія); голова партії "Соціалістичний народний фронт" Альгірдас Палецкіс (Литва); виконавчий директор Європейського центру геополітичного аналізу Матеуш Піскорскі (Польща); член правління фонду "Слов’яни" Еніо Савов (Болгарія); депутат парламенту Молдови від фракції партії комуністів Зураб Тодуа (Молдова) і президент "The International Organizations and Globalization Watch ", керівник Міжнародного відділу партії "СІРІЗА" Панос Трігазіс (Греція).

Джерело: УНН

Читайте також: