fbpx
Економіка

Кожара не виключає можливості переходу на європейський газ

Якщо компроміс з газового питання з Росією не буде знайдений, не виключено, що Україна почне шукати інші ринки. У першу чергу, розглядається можливість закупівлі блакитного палива на європейському ринку. Про це заявив глава міністерства закордонних справ України Леонід Кожара.

Він нагадав, що нинішня політика України спрямована на зменшення споживання занадто дорогого російського природного газу. Країна вже потихеньку почала купувати газ на європейському ринку, який значно дешевший. І якщо Росія і далі буде пропонувати блакитне паливо за такою високою ціною, Україні не залишиться іншого вибору, як купувати газ у Європи. За словами міністра, європейський ринок в останні роки дуже змінився: протягом короткого часу Європа пройшла величезний шлях щодо диверсифікації джерел постачання газу.

Діяти за провальним газовим сценарієм, який мав місце бути в 2006 і в 2009 роках, і підписувати кабальні угоди Україна більше не має наміру. Чималу роль у цьому відіграє і той факт, що Україна сама почала успішно реформувати свій газовий ринок. Як відомо, підписано контракт з найбільшою в Європі нафтовою компанією Shell з освоєння родовищ сланцевого газу. У найближчому майбутньому очікується підписання контракту з компанією Chevron з освоєння Олеського родовища сланцевого газу.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Читайте також: