fbpx
Новини світу

В аеропорту “Жуляни” запрацювала система радіаційного контролю

Вчора в аеропорту " Жуляни" відбулося відкриття та введення в експлуатацію системи радіаційного контролю. Про це УНН повідомили у прес-службі Держприкордонслужби.

Система радіаційного контролю була встановлена в рамках реалізації проекту міжнародної технічної допомоги "Запобігання розповсюдженню ядерних та інших радіоактивних матеріалів".

В урочистих заходах взяли участь виконуючий обов’язки директора Міжнародно-правового департаменту Адміністрації Державної прикордонної служби України Володимир Карась, заступник Посла Сполучених Штатів Америки в Україні Брюс Донахью, представник Міністерства енергетики США при Посольстві США в Україні Лаура Смайлі, генеральний директор компанії "Майстер -Авіа" Олексій Яковець та інші представники.

Співпраця між прикордонним відомством України та Міністерством Енергетики США щодо запобігання незаконному розповсюдженню ядерних та інших радіоактивних матеріалів у пунктах пропуску почалася ще в 2005 році. На сьогодні вже 51 пункт пропуску для перетину державного кордону оснащений стаціонарними та мобільними комплексами для виявлення ядерних та радіоактивних матеріалів "Янтар". Серед них 7 пунктів пропуску для авіаційного сполучення, 7 – для морського і 37 – для автомобільного. До вересня 2014 р. передбачається облаштувати системами радіаційного контролю ще 14 пунктів пропуску.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

"Зусилля Державної прикордонної служби України у сфері забезпечення, зокрема, радіаційної безпеки, є елементом поступового і наполегливого виконання завдань визначених Президентом України та Урядом держави", – зазначив під час виступу Володимир Карась. Також він додав, що в цілому планами передбачено створення всеукраїнської мережі таких систем, яка охоплюватиме більше ста найважливіших міжнародних пунктів пропуску через державний кордон.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

У свою чергу заступник Посла США в Україні пан Донахью подякував прикордонникам за плідну та ефективну роботу з реалізації програми запобігання розповсюдженню зброї масового знищення в Україні.

Наприкінці заходу всі учасники та гості мали можливість ознайомитися з технічними засобами, використовуваними прикордонниками та роботою системи радіаційного контролю.

Джерело: УНН

Читайте також: