fbpx
Право

Український суд присяжних вперше виніс виправдувальний вирок

Суди присяжних в Україні з’явилися після введення нового кримінального кодексу – восени минулого року. З тих пір ними було розглянуто безліч справ, пов’язаних з тяжкими злочинами, проте жодного разу українські суди присяжних не виносили виправдувальних вироків.

Перший випадок виправдувального вироку, винесеного судом присяжних, зафіксований на північному сході України в місті Суми. В ролі присяжних у засіданнях сумського районного суду брали участь вихователька дитячого саду і два бібліотекарі. Вони визнали 20-річного Олександра Бондаренка невинним у вбивстві двох літніх односельчанок.

Злочин було скоєно в жовтні минулого року в селі Стецьківка Сумського району. За версією слідства, Бондаренко в пошуках грошей проник в будинок, де жили дві пенсіонерки. Молодий чоловік побив жінок, в результаті одна з них померла в кареті «швидкої допомоги», а інша – у лікарні. У даній справі були допитані кілька людей, серед них і Бондаренко. Пізніше в матеріалах слідства з’явилися дані про те, що на місці злочину був знайдений недопалок зі слідами слини Бондаренка, а в його будинку – шкарпетки, забруднені кров’ю загиблих.

Спочатку Олександр Бондаренко зізнався у скоєнні злочину, але пізніше відмовився від своїх слів, заявивши, що дати свідчення міліціонери його змусили під тортурами. Адвокат, який представляє інтереси підозрюваного, надав незаперечні докази того, що докази проти Бондаренка з’явилися в матеріалах справи лише після його допиту, що суперечить існуючому законодавству.

Прокурор вимагала засудити обвинуваченого до 15 років позбавлення волі, проте суд присяжних виніс виправдувальний вирок, і Олександр Бондаренко був звільнений з-під варти прямо в залі засідань. Представники прокуратури вже оголосили про свій намір подати апеляцію до вищої інстанції.

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: