fbpx
Політика

Україна готова винести суперечку з Росією щодо продукції Roshen на рівень СОТ – Максюта

Україна може винести суперечку з Росією щодо продукції кондитерської корпорації Roshen на рівень Світової організації торгівлі, заявив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта.

"Ми готові розглядати це питання в рамках процедури, яка існує в СОТ", – сказав він журналістам у середу в Києві.

Максюта заявив, що не знає, чи було формальне звернення Roshen у МЕРТ з проханням звернутися до СОТ з приводу ситуації з Росією, уточнивши, що були усні прохання.

Раніше українські ЗМІ повідомили, що Roshen звернулася до МЕРТ з проханням ініціювати розгляд справи з Росією в рамках СОТ.

Як повідомлялося, Росспоживнагляд у липні поточного року заборонив постачання до Росії шоколаду і цукерок, вироблених на чотирьох українських фабриках Roshen, через претензії до якості продукції.

Читайте також:  Хто шеф рпц кіріл (гундяєв) чи олігарх  костянтин малофєєв та чому папа не бачить "сатанізму" в московській церкві?

У середині серпня на переговорах у Москві тоді ще керівник Росспоживнагляду Геннадій Онищенко і міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк домовилися про механізм повернення кондитерської продукції Roshen на ринок Росії. Тоді була запланована інспекція чотирьох українських підприємств фахівцями Росспоживнагляду. Після інспекції відомство готове було допустити українську продукцію на ринок РФ, але з контролем кожної партії.

Росспоживнагляд 22-25 жовтня інспектував фабрики корпорації Roshen.

27 жовтня колишній керівник Росспоживнагляду, помічник прем’єр-міністра РФ Геннадій Онищенко заявив, що перевірка української кондитерської фабрики Roshen не задовольнила російських фахівців, залишивши "гнітюче враження".

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

Зокрема, зауваження Росспоживнагляду зводилися до застарілих нормативів, на основі яких виготовляється продукція Roshen, її невідповідності санітарним вимогам Росії з ряду мікробіологічних показників.

Крім того, в Росспоживнагляді відзначили, що основний постачальник сухого молока для фабрик Roshen – ПАТ "Бершадьмолоко", не входить до реєстру молокопереробних підприємств України, допущених до постачання в РФ. 

"З урахуванням виявлених проблем повторна перевірка українських фабрик можлива лише в разі принципової зміни позиції української сторони щодо усунення виявлених порушень та належного забезпечення ходу перевірочних заходів", – підвели в Росспоживнагляді підсумок інспекції.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Читайте також: