fbpx
Політика

Спікер ізраїльського парламенту оголосив президента Франції персоною нон грата в кнесеті

Спікер ізраїльського парламенту Юлій Едельштейн заявив у середу про небажаність появи в кнесеті (парламенті країни) президента Франції Франсуа Олланда, повідомляє газета "Джерузалем пост".

Видання називає заяву глави кнесету його реакцією на рішення Ф. Олланда, який вважав за краще виступити не перед парламентаріями, а перед студентами університету під час візиту до Ізраїлю, який відбудеться через три тижні.  

"Будь-хто, хто нешанобливо ставиться до кнесету, сам не заслуговує поваги кнесету", – написав Ю. Едельштейн на своїй сторінці у "Фейсбуці". За його словами, "світові лідери не сміють принижувати і ігнорувати кнесет – парламент Ізраїлю. Як спікер кнесету я повний рішучості захистити гідність нашого народу і його представників – членів кнесету. Я не дозволю, щоб ізраїльську демократію принижували і витирали об неї ноги".

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Попередники Ф. Олланда на посту президента Франції Ніколя Саркозі і Жак Ширак виступали на сесії кнесету. Програма перебування Ф. Олланда передбачала, що він зробить те ж саме, проте він скасував виступ.

За рішенням кнесету, новий посол Франції в Ізраїлі Патрік Мезоннав, так само як і високопоставлені особи і міністри, які приїжджають до Ізраїлю, не будуть запрошуватися на офіційні заходи в ізраїльському парламенті.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

"В університетах вистачає подій. Упевнений, що французькі чиновники будуть надто зайняті, щоб викроїти час для кнесету", – заявив Ю. Едельштейн.

Відповідаючи на питання про те, чим відрізняється вчинок Ф. Олланда від поведінки президента США Барака Обами, який також віддав перевагу виступити перед студентами, а не в кнесеті, Ю. Едельштейн сказав, що був розчарований рішенням Б. Обами. Разом з тим, за словами спікера, Б. Обама відвідав Ізраїль відразу після формування уряду і ситуація в кнесеті тоді була більш складною, ніж зараз.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Читайте також: