fbpx
Міжнародна економіка

Туреччина побудувала тунель під дном Босфору

У Туреччині у вівторок, 29 жовтня буде офіційно введений в експлуатацію один з найбільших для країни транспортних проектів – залізничний тунель "Мармарай", який побудований під протокою Босфор.

В урочистій церемонії відкриття візьмуть участь вищі особи турецької влади – президент Абдуллах Гюль і прем’єр -міністр Тайіп Ердоган. Серед запрошених гостей в Стамбул прибули глава уряду Японії Сіндзо Абе, прем’єр-міністр Румунії Віктор Понта, члени урядів Азербайджану, Афганістану, Болгарії, Грузії, Іспанії, Молдови.

Нагадаємо, проект "Мармарай" був запущений дев’ять років тому і з  початку позиціонувався Туреччиною як стратегічний. Будівництво тунелю вів турецько-японський консорціум. Як повідомляється, загальна вартість цієї гігантської споруди, включаючи під’їзні шляхи та з’єднання з магістраллю вже існуючих автодоріг та інфраструктури становить близько п’яти мільярдів доларів.

Довжина залізничного тунелю "Мармарай" – 13,6 кілометра, він пролягає на глибині 56 метрів під землею. Передбачається, що цією трасою щодня користуватимуться близько близько 1,2 мільйона осіб, так як з введенням в експлуатацію значно скорочується час поїздки з азіатської в європейську частину мегаполіса і назад. Тепер на це буде йти не більше години, а безпосередній перетин протоки від моменту придбання на станції квитка, який коштує 1 долар, до виходу на іншій стороні протоки не перевищить декількох хвилин.

Туреччина побудувала тунель під дном Босфору (відео):

За матеріалами: vesti.ru. Відео: rutv.ru

Читайте також: