fbpx
Економіка

Газотранспортний консорціум між Україною і РФ не створюватимуть – Сергій Глазьєв

  Питання про створення російсько-українського газотранспортного консорціуму закрито, заявив радник президента РФ Сергій Глазьєв.

"У нас звалилися всі плани щодо створення газотранспортного консорціуму між Росією і Україною, які передбачали зниження ціни на російський газ майже вдвічі. Такий план міг бути реалізований майже рік тому", – сказав С. Глазьєв в інтерв’ю телеканалу "Росія -24" у вівторок.

Він пояснив, що це сталося через те, що Україна підписала угоду про Європейське енергетичне співтовариство, яке "зобов’язує її дотримуватися європейського регулювання енергетичного сектора – так званого "третього енергетичного пакету".

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

С. Глазьєв підкреслив, що тепер "Газпрому" просто нецікаво брати участь ні в якій схемі спільних інвестицій у цей проект".

"Неможливий газотранспортний консорціум, тому що в цьому випадку "Газпром", як частина цього консорціуму, не зможе поставляти свій власний газ. Тобто участь України в Європейському енергетичному співтоваристві закриває "Газпрому" можливість одночасно бути і учасником газотранспортного консорціуму, і постачальником газу", – пояснив радник президента РФ.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

Він повідомив, що російська сторона "неодноразово закликала Київ відмовитися від участі в Європейському енергетичному співтоваристві, яке йому нічого не дало".

"Ми говорили, що ви змушуєте "Газпром" будувати обхідні гілки, які йдуть в нейтральній юрисдикції", – сказав С. Глазьєв.

На його думку, для України "це суцільні збитки".

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: