fbpx
Економіка

Є періоди, коли немає сенсу купувати газ в Європі – експерт

 Реверсивні поставки природного газу з країн Європи не можуть стати панацеєю для вітчизняної економіки. Про це у понеділок під час відеомосту з Москвою повідомив Дмитро Марунич, співголова фонду енергетичних стратегій.

 «Схема реверсу газу показала, що Україна може купувати блакитне паливо в країнах Європейського союзу», – підкреслив експерт.

 Дмитро Марунич зазначив, що при реверсі газу з Європи виникає ряд питань, в першу чергу – волатильність біржових котирувань.

 Експерт пояснив, що ціна на природний газ з Євросоюзу прив’язана до біржових котирувань в країнах Східної Європи. Саме тому, запевнив експерт, у жовтні 2013 року природний газ на кордоні України і Польщі від німецької компанії коштував приблизно 430 доларів.

 «Це робить беззмістовною купівлю газу в Європі», – упевнений Марунич.

 За його словами, бувають такі періоди, коли Україна абсолютно немає сенсу купувати газ в Євросоюзі.

 «Очевидно, що це не може стати панацеєю для українського уряду та економіки», – додав енергетик.

 Дмитро Марунич запевнив, що теоретично Україна в майбутньому може відмовитися від російського природного газу. Однак, попередив експерт, це стало причиною «непрогнозованих наслідків».

 «Чи може Україна відмовитися від купівлі російського газу? Теоретично може. Питання в тому, чи є в цьому політичний і економічний сенс», – міркує експерт.

 Дмитро Марунич зазначив, що інтеграція України до «європейської моделі» газових ринків у майбутньому може стати причиною для підвищення тарифів на природний газ.

 «З соціально – економічної точки зору, відмова від купівлі російського газу, тим більше високими темпами, призведе до малопрогнозованих наслідків, а також до колосальних дірок в українському бюджеті», – підсумував Марунич.

 За матеріалами: УНН

Читайте також: