fbpx
Політика

Вибори президента Грузії пройшли в конструктивній атмосфері – європейські спостерігачі

  Президентські вибори в Грузії були прозорими і пройшли в конструктивній атмосфері, підсумували європейські спостерігачі.

"Минулі 27 жовтня президентські вибори в Грузії були ефективно організовані, транспарентні і пройшли в дружній і конструктивній атмосфері", – йдеться в поширеній в понеділок доповіді місії європейських спостерігачів, в яку увійшли представники Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО та Європарламенту.

"У ході виборів були дотримані фундаментальні свободи висловів, зборів і кандидати мали можливість проводити свої кампанії без обмежень", – підкреслюється в документі.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

"У ході позитивних і транспарентних виборів грузинський народ підтвердив історичну передачу влади минулого року", – сказав спеціальний координатор короткотермінової місії спостерігачів ОБСЄ Жоау Соареш.

"Ці чисті вибори кажуть мені, що грузинська демократія стає все більш зрілою", – підкреслив він.

"За останні шість тижнів ми були свідками змагальних, транспарентних і добре організованих виборів, в яких і влада, і опозиція зіграли позитивну роль", – сказав глава довгострокової місії спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ Матео Мекаччі.

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

"Подібного роду процес, в який залучені всі сторони, включаючи життєздатну опозицію, має важливе значення для консолідації демократичних інститутів", – підкреслив він.

Глава делегації спостерігачів від Європейського парламенту Кшиштоф Лісек зазначив, що через місяць у Вільнюсі відбудеться саміт Східного партнерства, де "Грузія буде мати можливість парафувати угоду про асоціацію з ЄС як важливий крок на шляху європейської інтеграції країни".

При цьому представник Європарламенту підкреслив, що "підписання угоди буде, однак, обумовлено значним прогресом у сфері верховенства права і демократії".

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: