fbpx
Новини світу

Прослуховувати Ангелу Меркель почали до її приходу на посаду канцлера

Спецслужби США прослуховували телефон канцлера Німеччини Ангели Меркель з 2002 року, тобто ще до того, як політик зайняла пост глави німецького уряду. Про це в неділю, 27 жовтня, пише авторитетне видання Der Spiegel, посилаючись на секретні документи, які потрапили в розпорядження журналу.

Ангела Меркель стала канцлером Німеччини в 2005 році. Про характер прослуховування точних відомостей у журналу немає. Як додають журналісти видання Der Spiegel, американські спецслужби могли записувати розмови політика, а могли лише відстежувати, з ким вона розмовляла. Дзвінки канцлера прослуховувалися і в червні цього року, за кілька тижнів до візиту до ФРН президента США Барака Обами.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

За інформацією видання, американські центри з обробки даних, які в секретних документах називаються Особливою службою збору даних, знаходилися в 80 містах у всій планеті, зокрема в 19 містах Європи. У столиці Німеччини такий центр знаходився в посольстві США поряд з будівлями німецького уряду. Інший такий центр розташовувався у Франкфурті-на-Майні.

Як йдеться в документах, якщо про роботу і існування служби під прикриттям посольств США стане відомо, то це завдасть великої шкоди відносинам Вашингтона з урядами іноземних держав.

Нагадаємо, після того, як видання Der Spiegel опублікувало перші дані про прослуховування телефону Ангели Меркель, американського посла в Німеччині викликали в міністерство закордонних справ ФРН, щоб отримати роз’яснення. Тим часом Барак Обама в телефонній розмові з канцлером Німеччини запевнив її, що її телефон не прослуховують, а якби він дізнався про зворотне, то відразу б це припинив.

Читайте також:  Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

Документи про діяльність АНБ США і широкомасштабне прослуховування передав журналістам колишній працівник спецслужб Едвард Сноуден. У липні цього року він отримав тимчасовий притулок в Російській Федерації.

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: