fbpx
Економіка

«Перспективи видобутку газу на шельфі Чорного моря вельми туманні», – експерти

Країни з Південно-Східної Європи сподіваються, що активізація розвідки газових родовищ у Чорному морі допоможе знизити залежність від поставок газу з Росії. Незважаючи на це, «газовий достаток» так і не настає, а в Кремлі вживають заходів для збереження домінуючих позицій у цьому регіоні. Про це повідомляють зарубіжні експерти.

Незважаючи на докладені зусилля, видобуток блакитного палива в Чорному морі є незначним, тому що непрості геологічні умови і велика глибина вимагають дорогого високотехнологічного обладнання. Втім, поліпшення ділового клімату та технологічний розвиток викликають деякий оптимізм у регіоні, який раніше тільки розчарував геологорозвідувальні компанії.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

«Зараз все більше компаній цікавляться бурінням на морі. Вони вважають, що, на відміну від своїх попередників, у них все вийде», – заявив Алекс Джексон, аналітик політичних ризиків Menas Associates в Лондоні.

За його словами, останнім часом займатися бізнесом в Румунії, Туреччині, Україні та Болгарії стало простіше. Крім того, зазначив експерт у цих країнах сьогодні значний попит на природний газ, особливо з «неросійських» джерел.

«Всі ці фактори роблять перспективу привабливою», – міркує експерт.

За його словами, шанс підвищити видобуток газу є важливим стимулом для таких країн, як Болгарія і Україна.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

Він нагадав, що ліцензію на геологорозвідку в цьому регіоні мають OMV, Shell, Exxon Mobil Corp, Vanco International і Petroceltic International. Решта компаній, наприклад Eni, вже висловили свою зацікавленість в освоєнні запасів газу в Чорному морі.

«Проте, перспективи видобутку природного газу в Чорному морі залишаються туманними, і до початку вилучення значних обсягів може пройти як мінімум десятиліття», – зазначив Джексон з Menas Associates.  

За матеріалами: РБК-Україна

Читайте також: