fbpx
Суспільство

День в історії. 25 жовтня

  25 жовтня, день в історії, багатий подіями, що змінили сучасний світ.

У 1586 році Королеву Шотландії Марію Стюарт засудили до смертної кари.

У 1714 році Ісаак Ньютон сповістив фельдмаршала Олександра Даниловича Меншикова про те, що того обрали членом Королівського товариства Англії – як вірного помічника Петра I «не тільки в правлінні справами військовими і цивільними, але перш за все також і в поширенні хороших книжок і наук».

У 1762 році Катерина II звеліла заселити малообжиті райони Росії, зокрема Україну, іноземцями.

У 1817 році в Москві на Воробйових горах в присутності імператора Олександра I закладений храм Христа Спасителя за проектом А. Л. Вітберга.

У 1838 році з’явився на світ Жорж Бізе – французький композитор ("Шукачі перлів", "Кармен").

У 1839 році в Манчестері випустили перший у світі залізничний розклад.

У 1854 році відбулося Балаклавська битва в ході Кримської війни.

У 1865 році в Кутаїської губернії скасували кріпосне право.

У 1881 році народився Пабло Пікассо – іспанський художник.

У 1889 році в Парижі завершили будівництво Ейфелевої вежі.

У 1920 році в чотирьох канадських провінціях прийняли «сухий закон».

У 1922 році в четвертій годині дня частини Народно-революційної армії Далекосхідної республіки під командуванням І. Уборевича увійшли до Владивостока. Судна із залишками японських і білогвардійських військ залишили місто за 2 години до вступу в місто НРА. Останні інтервенти покинули територію колишньої Російської імперії, що стало завершенням основного театру громадянської війни. Через три тижні Далекий Схід став складовою частиною Радянської республіки.

Читайте також:  В Чернівецькій області цивільні мешканці напали на працівника ТЦК: для самозахисту військовослужбовець здійснив постріли (ВІДЕО)

У 1923 році Гамбургське повстання закінчилося поразкою.

У 1929 році почався всесвітня економічна криза 1929-1933 рр.. Вартість акцій впала на 90 %, масове розорення дрібних вкладників у США відразу ж позначилося на торгівлі і промисловості.

У 1930 році газета The New York Times повідомила про дивовижний випадок, що стався нещодавно на одній з автострад в Саксонії. Одночасно на дорозі заглухли мотори у 40 автомашин, і, незважаючи на всі зусилля, власники не могли їх завести. Так само несподівано (і теж одночасно) через годину мотори раптом запрацювали.

У 1935 році в Німеччині заборонили передавати джазову музику по радіо, якщо в складі ансамблю були євреї та чорношкірі американці, які були визнані за Нюрнберзьким законам від 15.09.1935 «неповноцінними народами».

У 1938 році створили Союз українських художників.

У 1942 році англійський уряд ввів обмеження на вміст цукру і джему в пирогах.

У 1955 році американська фірма Tappan Company вперше представила мікрохвильову піч.

Читайте також:  Ось що буде якщо ми програємо війну росії (ВІДЕО)

У 1962 році М. Хрущов в особистому посланні до Дж. Кеннеді погодився вивести з Куби радянські ракети у випадку відмови США від захоплення Куби.

У 1968 році Йоко Оно і Джон Леннон оголосили, що чекають дитину.

У 1977 році заснували звання «Народний лікар СРСР».

У 1979 році цей день в історії ознаменувався появою на світ актора, продюсера Михайла Галустяна.

У 1990 році пройшов перший випуск телегри «Поле чудес».

У 1999 році американець Рон Харріс відкрив в Інтернеті сторінку для проведення торгів людськими статевими клітинами. Творець нового сайту пропонує придбати генетичний матеріал «найвищого гатунку». На аукціон виставлені яйцеклітини красунь з модельного бізнесу.

У 2001 році випустили систему Microsoft Windows XP.

У 2008 році в Росії провели Єдиний день протестних дій – «День народного гніву». Він пройшов у більш ніж 40 містах і населених пунктах, і зібрав ініціативні групи громадян, незадоволених урядом Росії.

25 жовтня – день в історії, в який з’явилися на світ настільки видатні особистості, як: Йоганн Штраус (син), Жорж Бізе, Галина Вишневська, Гліб Успенський, Пабло Пікассо, Михайло Галустян, Кеті Перрі та багато інших.

Читайте також: