fbpx
Економіка

Експерт: В Україні немає джерел для фінансування соціального житла

В Україні поки що немає джерел, які могли б профінансувати будівництво соціального житла. Про це стало відомо від першого віце-президента конфедерації будівельників України Ігоря Лисова.

«В Україні немає джерел для фінансування муніципального та соціального житла», – запевнив Ігор Лисов.

У цей же час, відзначає експерт, в перспективі соціальне та муніципальне житло має звільнятися від можливості приватизації та податків.

«Це потрібно зробити так, щоб від імені держави до місцевих органів влади було подано відповідне розпорядження. Щоб таке житло повністю було позбавлено від виплати податків», – підкреслив Лисов.

Крім того, додав він, потрібно повністю розрахувати, яка кількість квадратних метрів «соціального житла» має бути, і як його треба використовувати, щоб його не можна було приватизувати.

Раніше Ігор Лисов розповів, що в Європі існує 3 типи житла, яке користується найбільшою популярністю серед різних категорій населення.

«Це соціальне житло, яке видається громадянам безкоштовно, проте його власником є ​​муніципалітет або територія. Велика категорія – це прибуткові будинки. Тобто, громадяни беруть в оренду житло, муніципалітети укладають угоду з власниками, щоб перспективним і молодим було де жити. А вже потім, коли накопичать, вони придбають власне житло. І третій вид кондомініум: збираються люди, як ОСББ», – розповів Лисов.

Відзначимо, що понад шість тисяч київських родин отримали нове житло. Приміром, за 2012 рік новим житлом були забезпечені 1 тисяча 180 сімей з Києва та Київської області.

«Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву сьогодні – це дієвий механізм, який реалізує державні житлові програми», – заявив глава фонду Сергій Комнатний.

За матеріалами: УНН 

Читайте також: