fbpx
Політика

Глава МЗС Німеччини вимагає від США розкрити дані про діяльність АНБ

Глава німецького МЗС Гідо Вестервелле заявив, що у зв’язку з повідомленнями про можливу прослушку телефону Ангели Меркель, Берлін розраховує отримати "всеосяжні і чесні" дані про діяльність американського Агентства національної безпеки (АНБ).

За словами Вестервелле, американці повинні "викласти на стіл всі карти".

"Хто довіряє один одному, не займається прослуховуванням. А той, хто все ж вдається до цього, псує дружбу", – висловив свою думку міністр закордонних справ. Раніше в МЗС ФРН у зв’язку зі скандалом навколо АНБ був викликаний посол США в Берліні Джон Емерсон, якому Вестервелле "чітко виклав позицію федерального уряду в світлі останніх подій".

Читайте також:  «Брюссель грається з вогнем, він спокушає Бога», - прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Глава американської дипмісії вказав, що зрозумів сигнал, поданий Німеччиною і пообіцяв в терміновому порядку передати його до Вашингтона. Цей факт став безпрецедентною подією для дипломатичних відносин Німеччини і США.

"Статистику ми не ведемо, проте виразно точно в недавньому минулому такого не було", – повідомили в МЗС, маючи на увазі виклик американського посла. Лише в 2002 році через війну в Іраку  тодішній глава американської дипмісії в Берліні Деніел Коатс опинився в німецькому МЗС, проте, в той раз йшлося про "запрошення на бесіду".

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

Глава МЗС Німеччини вимагає від США розкрити дані про діяльність АНБ (відео):

За матеріалами: vesti.ru. Відео: rutv.ru

Читайте також: