fbpx
Міжнародна економіка

Лідери країн Євросоюзу мають намір обговорити підвищення економічної конкуренції Європи

  Саміт Європейського союзу, який відкриється в четвер у Брюсселі, буде присвячений підтримці нових галузей економіки, зміцненню економічного і валютного союзу, а також посиленню відносин ЄС з сусідами на сході і на півдні.

У перший день саміту дискусія глав держав і урядів зосередиться на заходах щодо підвищення конкурентоспроможності Європи на мінливому світовому ринку. В її основі доповідь голови Європейської комісії Жозе Мануела Баррозу про розвиток "цифрової економіки", інновацій та сфери послуг.

Як зазначив у листі лідерам європейських країн голова Європейської ради Херман Ван Ромпей, саме ці галузі життєво важливі для конкурентноздатності Європи в сучасному світі.

"Дійсно єдиний ринок цифрових технологій внесе значний внесок в економічне зростання і створення робочих місць в наших країнах і зіграє життєво важливу роль у поверненні Європи на лідируючі позиції в цих галузях", – підкреслив Х. Ван Ромпей.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

За його словами, це зажадає надійних зобов’язань ЄС за трьома напрямками: залученню нових інвестицій, розвитку єдиного ринку цифрових технологій, орієнтованого на споживача і бізнес, і підвищення професійного рівня працівників. Сюди ж він відніс заохочення інновацій і використання становища Європи як світового наукового центру.

Робоча вечеря буде присвячена економічній і соціальній політиці та зміцненню валютно-економічного союзу в рамках ЄС. Це передбачає банківський союз, координацію економічної політики та соціального виміру ЄС. У дискусії за вечерею візьме участь президент Європейського центрального банку Маріо Драгі.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

Другий день зустрічі у верхах буде присвячений, перш за все, підготовці до саміту Східного партнерства, який відбудеться 28-29 листопада у Вільнюсі. Європейські лідери оцінять готовність України виконати умови для підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Аналогічні угоди будуть парафовані у Вільнюсі з Грузією і Молдовою (підписання планується на майбутній рік). Вірменія в останній момент відмовилася від парафування, Азербайджан не виявив інтересу, а Білорусії таку угоду поки і не пропонували. Проте, європейські лідери розглянуть обставини всіх шести країн Східного партнерства.

Також на саміті планується обговорити тему нелегальної міграції.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: