fbpx
Економіка

«Укрзалізниця»: збитки від пасажирських перевезень у 2013 році склали 4,5 млрд грн

Збитки «Укрзалізниці» від пасажирських перевезень з січня до вересня 2013 року склали близько 4,5 мільярда гривень. Про це українським ЗМІ повідомили представники «Укрзалізниці».

«Такий фінансовий результат сформувався через постійний дисбаланс між витратами на пасажирські перевезення і доходами на їх здійснення. З січня до вересня 2013 року витрати склали близько 9,8 мільярда гривень, проти 5,3 млрд гривень доходів», – повідомили представники компанії.

Зокрема, приблизно 5 мільярдів гривень склали збитки від перевезень у приміському секторі, і 2 мільярди гривень – від пасажирських перевезень у дальньому сполученні.

Крім того, з січня до вересня 2013 року українські залізниці надали послуг з перевезення пільгових категорій громадян на 465 мільйонів гривень. За пільговими категоріями була отримана компенсація в розмірі 140,5 мільйона гривень або 30 %.

При цьому, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2012 року, то витрати «Укрзалізниці» на пасажирські перевезення збільшилися приблизно на 100 мільйонів гривень. Зокрема, ці кошти пішли на збільшення витрат для утримання залізничної інфраструктури та обслуговування рухомого складу. У компанії відзначили, що на це вплинуло і збільшення цін на продукцію, яку споживає залізничний транспорт.

Додамо, що за 9 місяців 2013 року, порівняно з аналогічним період 2012 року подорожчали наступні категорії: локомотивні бандажі – на 21,6 %, суцільнокатані пасажирські колеса – на 12,7 %, гальмівні колодки – на 7,7 %, дизельне паливо – 2,6 %, електроенергія – на 6 %. Якщо порівнювати з 1991 роком, то ціна на рейки збільшилася в 60 разів, на електроенергію – в 33 рази, а на дизельне паливо – в 84 рази. Незважаючи на це, українські залізниці не отримують ніяких дотацій від держави для «вирівнювання покриття» виникаючого дисбалансу.

За матеріалами: РБК-Україна

Читайте також: