fbpx
Здоров'я

ООН поставить досвід боротьби України з ВІЛ/СНІД в приклад іншим країнам

На сьогоднішній день Україна є першою державою в Європі, яка здійснює серйозний контроль за епідемічною ситуацією. Крім того, українські медики мають чітку стратегію щодо розширення доступу до лікування. Про це стало відомо від заступника Генерального секретаря ООН, виконавчого директора Об’єднаної програми ООН з боротьби з ВІЛ/СНІДом (UNAIDS) Мішеля Сітібе. Зазначимо, що Мішель Сітібе зустрівся сьогодні з Раїсою Богатирьовою, міністром охорони здоров’я України.

Раїса Богатирьова запевнила свого колегу в тому, що МОЗ регулярно виконує всі зобов’язання перед UNAIDS, які раніше взяв. Вона зазначила, що Україна готова до подальших кроків для виконання міжнародних програм.

У свою чергу, Мішель Сітібе підкреслив, що за останній час в українській державі відбулися значні зміни.

«Сьогодні можна побачити істотне зниження рівня захворюваності на туберкульоз і СНІД, тому що постійно збільшується кількість пацієнтів, які отримують необхідне лікування. Тому у нас є всі підстави до 2015 року оголосити Україну країною, в якій народжуються неінфіковані діти», – додав Сітібе.

За словами чиновника, на основі таких факторів представники UNAIDS буду пропонувати досвід України в боротьбі з небезпечними захворюваннями як модель для застосування на територіях держав Східної Європи, Африки та Азіатського регіону. Як показує практика, зараз жодна держава не здатна боротися поодинці з такими проблемами, тому в UNAIDS підтримують колективний підхід для вирішення проблем. Зокрема,  йдеться про обмін досвідом, персоналом і технологіями.

«Ви досить чітко охарактеризували наші досягнення, але все це вимагає подальшого продовження співпраці, концентрації ресурсів і зусиль на збільшення успіху. Без підтримки UNAIDS такі досягнення можна втратити», – підсумувала Богатирьова.

За матеріалами: УНН

Читайте також: