fbpx
Економіка

«МВФ може погодитися з ослабленням гривні лише на 5-10%», – експерт

 Не виключено, що український уряд зуміє переконати МВФ в доцільності незначного ослаблення гривні. У будь-якому випадку Фонд може погодитися на зниження гривні лише на 5-10 %. Про це розповів Дмитро Сологуб, голова відділу аналізу і досліджень «Райффайзен Банку Аваль».

 «Питання про рівновагу курсу гривні є дискусійним, оскільки визначити його рівень досить важко», – підкреслив експерт.

 Крім того, Дмитро Сологуб не виключає, що позиція Фонду може виявитися гнучкішою в питанні часу і обсягу збільшення комунальних тарифів. Незважаючи на це, додав експерт, Міжнародний валютний фонд навряд чи повністю відмовиться від підвищення тарифів в Україні.

 Ситуацію з МВФ прокоментував і провідний економіст відділу фінансових ринків «Креді Агріколь Банку» Олександр Печеріцин. Зокрема, він не виключає позитивного сигналу за підсумками найближчих переговорів між МВФ і Україною. Йти на компроміс, стверджує Печерицин, українську владу змушує щільний графік виплат за зовнішніми запозиченнями. У першу чергу, мова йде про борги перед МВФ.

 Незважаючи на такий прогноз, голова аналітичного відділу інвесткомпанії «Арт – Капітал» Ігор Путілін заявив, що не бачить ніякого зв’язку між обслуговуванням боргів, політичними подіями і рішенням Фонду виділяти чи не виділяти Україні рефінансування.

 «Фонд при прийнятті рішення базується на виконанні певних вимог України», – запевнив він.

 Нагадаємо, що з 9 по 15 жовтня 2013 року делегація від України взяла участь у Щорічних зборах групи Світового банку і керуючих МВФ. В даний момент в Україні перебуває місія МВФ, яка надає Україні консультації за статтею 4-ї угоди з МВФ на поточний рік. Відзначимо, що представники Фонду пробудуть в Україні з 17 по 29 жовтня.

 За матеріалами: zn.ua

Читайте також: