fbpx
Футбол

Ліга Європи. «Динамо» (Київ) – «Тун»: у 2005 році швейцарці вибили український клуб з Ліги чемпіонів

Швейцарський «Тун» прибув до столиці України, де в четвер, 24 жовтня, в рамках третього туру групового раунду Ліги Європи зіграє з київським «Динамо». «Ми приїхали, щоб перемогти – і це нормально. Ще для мене важливо, щоб команда продемонструвала гідну гру», – заявив українському телеканалу "Футбол" головний тренер швейцарського "Туна" Урс Фішер. А чому б тренеру швейцарської команди і не робити гучні заяви про перемогу ? Адже зміг же «Тун» у сезоні-2005/2006 створити справжнє футбольне диво і не пустити київське «Динамо» в груповий етап Ліги чемпіонів. Та й зараз, як би дивно це не виглядало, «Тун» з трьома очками займає друге місце в групі G Ліги Європи, а київське «Динамо», набравши у двох іграх лише одне очко, ділить 3-4 місця з віденським «Рапідом».

Можливо, українські вболівальники будуть стежити за завтрашнім поєдинком «Динамо» і «Туна», згадуючи 2005 рік. Тоді швейцарським клубом керував Урс Шоненбергер, а київським клубом Леонід Буряк. У другому відбірковому раунді Ліги чемпіонів сезону-2005/2006 ці команди в Києві зіграли внічию 2:2, а потім у Швейцарії «Тун», завдяки голу Тьяго Бернарди, виграв 1:0 і, таким чином, залишив київське «Динамо» за бортом Ліги чемпіонів. З 2005 року пройшло вже багато часу і сьогоднішні «Динамо» і «Тун» абсолютно не такі, якими були вісім років тому. У сьогоднішньому київському «Динамо» є два футболісти, які грали з «Туном» у 2005 році – це Олександр Шовковський і Олег Гусєв. Цікаво, що після 2005 року, «Тун» більше жодного разу не грав з українськими командами в єврокубках.

У сезоні-2013/2014 поєдинок з «Туном» є в деякій мірі доленосним для «Динамо». Всі чудово розуміють, що поразка в грі проти швейцарців сильно ускладнить для підопічних Олега Блохіна вирішення завдання виходу з групи в Лізі Європи. Перемога в завтрашньому матчі потрібна «Динамо» як повітря.

Цікавий факт: нинішні головні тренери «Динамо» і «Туна», Олег Блохін і Урс Фішер, відповідно, стали біля керма команд восени минулого року. Різниця лише в тому, що Олега Блохіна призначили наставником «Динамо» у вересні, а Урса Фішера коучем «Туна» у листопаді. Обидва тренери – відомі у своїх країнах футболісти, от тільки грали вони в абсолютно різних амплуа: Олег Блохін був нападаючим, а Урс Фішер захисником.

Матч «Динамо» – «Тун» розпочнеться в четвер, 24 жовтня, о 20:00 за київським часом, а пряма трансляція цього поєдинку запланована на телеканалі «Україна».

Читайте також: