fbpx
Інновації

Кабінет міністрів схвалив проект кодексу України «Про надра»

 Під час сьогоднішнього засідання Кабінету міністрів України було схвалено проект кодексу України про надра. Зазначимо, що документ був розроблений у міністерстві екології та природних ресурсів спільно з представниками Держгеонадр. Проект кодексу розробили з метою виконання підпункту 107.1 пункту 107- го національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження в Україні програми економічних реформ на 2010-2014 роки. Йдеться про програму реформ «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», яка була затверджена в указі президента України № 187 від 12 березня 2012 року. Про це повідомили представники міністерства екології та природних ресурсів.

 Зокрема, ключове нововведення проекту – це впровадження в Україні принципу «єдиного вікна», а також введення в «оборот» прав на користування надрами. На думку авторів документа, це надасть можливість відчужувати права на користування надрами, передавати їх у заставу або в якості внеску для спільної діяльності.

 Крім того, серед нововведень проекту кодексу України «Про надра» варто відзначити наступні:

 – введення в Україні конкурсного порядку для отримання права користування надрами;

 – введення в Україні вичерпного переліку випадків по безконкурсному порядку отримання права користування надрами;

 – прийняття рішення за підсумками конкурсу комісією, до складу якої входять представники громадських організацій, органів влади та вчені;

 – значне обмеження кількості погоджень (проведення дерегуляції у сфері надрокористування);

 – оформлення відносин з використання надр угодою між переможцем конкурсу та представниками Держгеонадр (Ради міністрів Криму). У зв’язку з цим надалі не передбачається існування інституту, який видає дозволи на використання надр.

 За матеріалами: РБК – Україна

Читайте також: