fbpx
Суспільство

День в історії. 23 жовтня

  23 жовтня, день в історії, багатий великими подіями, серед яких Битва при Пуатьє і вихід першого покоління культового плеєра iPod.

У 732 році відбулася битва при Пуатьє – Карл Мартелл здобуває перемогу над армією Омейядського Халіфату.

У 1545 році українські козаки, вийшовши в море на 32 човнах-чайках, підійшли до турецької фортеці Ач-Кале (Очаків) і захопили її.

У 1689 році англійський парламент прийняв Білль про права – «Акт, що декларує права і свободи підданого і встановлює спадкування Корони».

У 1748 році закінчили будівництво першої в Російській імперії хімічної лабораторії, яка була заснована М. В. Ломоносовим.

У 1769 році був створений триколісний паровий візок – прототип автомобіля – що вперше набирає швидкість в 4,5 км/год.

У 1803 році Джон Дальтон розраховує атомні маси для 21-го елемента і з’єднання.

У 1814 році в Лондоні хірург Джозеф Карпю провів першу в Європі пластичну операцію.

У 1826 році в театрі Нью-Йорка вперше було застосовано газове освітлення.

У 1859 році в Києві відкрили першу недільну школу.

У 1873 році Німеччина приєдналася до російсько-австрійської конвенції – був створений Союз трьох імперій.

У 1917 році Павла Скоропадського обрали гетьманом України.

У 1920 році з’явився на світ Джанні Родарі – італійський дитячий письменник («Пригоди Чиполліно», «Чарівний голос Джельсоміно»).

Читайте також:  Як СССР розвертав річки (ВІДЕО)

У 1923 році почалося Гамбургське повстання.

У 1942 році в ході Другої світової війни почалася битва англійців та німців біля Ель-Аламейна в Єгипті.

У 1946 році почалося перше засідання Генеральної Асамблеї ООН.

У 1947 році вперше лауреатами Нобелівської премії стало подружжя. Вихідцям з Австрії американським біохімікам Герті і Карлу Корі "за відкриття каталітичного перетворення глікогену" була присуджена премія з фізіології і медицини.

У 1952 році в Нью-Йорку пройшла прем’єра фільму Чарлі Чапліна «Вогні рампи».

У 1954 році ФРН приєдналася до НАТО.

У 1955 році Південний В’єтнам проголосили республікою.

У 1956 році в Угорщині почалося антирадянське повстання.

У 1958 році Борис Пастернак названий лауреатом Нобелівської премії з літератури.

У 1976 році цей день в історії ознаменувався появою на світ Райана Рейнольдса – канадського актора кіно і телебачення. Найбільш відомий за ролями у фільмах «Король вечірок», «Зелений Ліхтар». Володар премії «Молодий Голлівуд» в 2003 році.

У 2000 році китайські археологи виявили музей музичних інструментів, який був створений 2 тисячі років тому, в епоху династії Хань. У тому ж році президент США Білл Клінтон підписав указ про виділення 58 млрд дол на встановлення національного стандарту вживання алкоголю за кермом. Згідно з документом, тепер у крові водія може міститися не більше ніж 0,08 % алкоголю.

Читайте також:  Якудза. Історія японської мафії (ВІДЕО)

У 2001 році представили перше покоління культового нині плеєра iPod.

2002 терористи захопили близько 800 заручників у Театральному центрі на Дубровці під час  мюзиклу «Норд-Ост».

У 2011 році в Лівії оголосили про перемогу над режимом Муаммара Каддафі.

23 жовтня, день в історії, що ознаменувався появою на світ настільки видатних персон, як: Юрій Саульський (радянський композитор, автор пісень, Народний артист РРФСР), Майкл Крайтон (американський письменник-фантаст, сценарист і кінорежисер), Райан Рейнольдс (канадський актор кіно і телебачення. Володар премії «Молодий Голлівуд» в 2003 році), Сем Реймі (американський кінорежисер, продюсер і сценарист. Його найвідоміші фільми – трилогія про зловісних мерців і екранізація коміксу «Людина-павук»), Джессіка Строуп (американська актриса, володарка премії «Молодий Голлівуд»), Енг Лі (тайванський кінорежисер і продюсер, двічі володар «Золотого ведмедя» Берлінського кінофестивалю (1993, 1996), двічі володар «Золотого лева» Венеціанського кінофестивалю (2005, 2007). Лауреат премій «Золотий глобус» (2001, 2006) і «Оскар» (2000, 2006, 2013 ) за кращий фільм іноземною мовою («Тигр, що крадеться, дракон, що причаївся») і дві премії за кращу режисуру («Горбата гора» та «Життя Пі»)), Анастасія Зюркалова (українська кіноактриса, що зіграла в безлічі картин режисера Оксани Байрак).

Читайте також: