fbpx
Політика

Пентагон почав перекидання військових з бази “Манас”

Пентагон почав дострокове перекидання своїх військових з киргизької авіабази "Манас". Як стало відомо, транспортне командування збройних сил США ще в другій половині минулого року провело пробне перекидання солдатів через авіабазу імені Михайла Когалнішеану, розташовану на сході Румунії. Всього було перекинуто 3800 військових до Афганістану і 6 200 військовослужбовців у зворотному напрямку.

Спостерігачі вважають, що в Пентагоні заздалегідь готувалися варіанти на випадок, якщо не вдасться домовитися про продовження оренди "Манаса". Вони стверджують, що Румунія стала для Вашингтона частиною Північної мережі поставок.

Читайте також:  Очільник МЗС Угорщини знову погрожує Україні

Саме через базу ім. Михайла Когалнішеану перевозиться більша частина обладнання в Афганістан та у зворотному напрямку, це можна пояснити тим, що дана база має зручні виходи до морських та наземних шляхів далі на Захід. В даний час на румунській базі знаходиться всього п’ять американських військових, проте, у разі, якщо буде прийнято остаточне рішення, кількість військових і працівників за контрактом значно зросте, наприклад, на базі в Киргизії служить 1500 військових і контрактників.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Поки незрозуміло, з якої бази здійснюватиметься дозаправка військових літаків, яка раніше проводилася з "Манаса", швидше за все, ця функція буде покладена на Мазар-і-Шаріф, що знаходиться безпосередньо в Афганістані. Нагадаємо, що президент Киргизії Алмазбек Атамбаєв підписав закон про денонсацію угоди про розміщення на території країни авіабази США і згідно з документом база США буде остаточно виведена 11 червня 2014 року.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: