Керрі: “Прослуховування розмов французьких громадян велося з метою безпеки американців”

 Державний секретар США Джон Керрі спробував пояснити, чому саме Агентство національної безпеки США (АНБ) займалося прослуховуванням розмов громадян Франції. За словами американця, це було необхідно для того, щоб забезпечити безпеку громадянам Сполучених Штатів Америки.

Як зазначив держсекретар США, незабаром американська влада проведе консультації з Францією. Саме завдяки даним консультаціям влада збирається зберегти баланс між законними інтересами США, щодо сфери безпеки, і побоюваннями їх союзників.

Французький лідер Франсуа Олланд, повідомив американському президентові Бараку Обамі про своє "щире невдоволення" стеженням АНБ за громадянами Франції. Про це лідери двох країн говорили під час телефонних переговорів. У ході спілкування французький лідер зазначив, що «між друзями і союзниками практика стеження просто не прийнятна, оскільки вона порушує право громадян Франції на недоторканність особистого життя».

Related Post

Також президент Франції зажадав від американської сторони надати пояснення з приводу інциденту. Додамо, що лідери двох держав дійшли згоди «співпрацювати в роботі зі встановлення точного масштабу розвідувальної діяльності».

Нагадаємо, що раніше посла Сполучених Штатів Америки в Парижі Чарльза Ривкіна викликав французький МЗС. Причиною стали повідомлення про масове прослуховування телефонних розмов громадян Франції Агентством національної безпеки США. За словами представників французького МЗС, прослушка велася з 10 грудня 2012 до 8 січня 2013 року. Додамо, що дана інформація вийшла в світ завдяки даним, отриманим від колишнього співробітника спецслужб США Едварда Сноудена, який зараз перебуває на території Російської Федерації.

За матеріалами: vz.ru

Leave a Comment