fbpx
Економіка

У разі відмови споживачу розрахуватися платіжною карткою магазини в Україні будуть штрафувати

Набула чинності постанова, яка встановлює адміністративну відповідальність для торговців у разі відмови споживачу в можливості розрахуватися за товари або послуги електронними засобами платежу. Відповідний акт Уряду свого часу був розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та підтриманий Держкомпідприємництва. Про це УНН повідомили у прес-службі Державної служби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

Так, згідно з постановою КМУ від 02.10.2013 № 727 "Про внесення зміни до пункту 2 Положення про порядок накладення та стягнення штрафів за порушення законодавства про захист прав споживачів" від 02.10. 2013 № 727, за обмеження або відмову в реалізації прав споживачів за вільним вибором продукції та форм її оплати встановлено штраф у розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 8500 грн.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

Таким чином, тепер споживачі можуть вимагати у всіх суб’єктів господарювання, де встановлені касові апарати, приймати в оплату електронні засоби платежу. У разі відмови у проведенні розрахунку споживачі можуть звертатися за захистом своїх прав до Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів.

Нагадаємо, що відповідно до статті 16313 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за недотримання встановлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів органи доходів і зборів мають право застосувати до підприємців штраф у розмірі від 100 до 200 НМДГ (1 700-3 400 грн.), при повторному порушенні протягом року – від 500 до 1000 НМДГ (8 500-17 000 грн.).

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

Дану постанову розроблено з метою приведення Положення про порядок накладення та стягнення штрафів за порушення законодавства про захист прав споживачів, затвердженого постановою Кабміну від 17.08.2002 № 1177, відповідно до вимог Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків".

Джерело: УНН

Читайте також: