fbpx
Право

Уряд України пропонує законодавчо закріпити право громадян на електронне звернення

Кабінет міністрів вважає за необхідне удосконалити процедуру звернення громадян до органів влади, підприємства та організації. Пропонується на законодавчому рівні закріпити право українців звертатися в різні інстанції через Інтернет. Про це УНН повідомили у прес-службі Державного агентства з питань науки, інновацій та інформації.

У зв’язку з цим Уряд на своєму засіданні 17 жовтня схвалив відповідний проект змін до Закону України "Про звернення громадян", розроблений Державним агентством з питань науки, інновацій та інформатизації України на виконання Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава" та Плану заходів щодо впровадження Ініціативи "Партнерство" Відкритий Уряд". Тепер законопроект буде поданий до Верховної Ради.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

"Чинна редакція закону передбачає усну та письмову форми звернення громадян. При цьому письмові звернення можуть або надсилатися поштою або передаватися громадянином особисто. Ми вважаємо, що це вже не відповідає сучасному рівню розвитку інформаційних технологій, тому пропонуємо вдосконалити згадану процедуру, передбачивши механізм електронного обігу. Тобто з моменту прийняття закону кожна людина зможе через Інтернет направити звернення до того чи іншого органу, а також отримати на них відповідь в електронній формі", – підкреслив Голова Держінформнауки Володимир Семиноженко.

За його словами, такі законодавчі зміни насамперед забезпечать реалізацію конституційних прав громадян на звернення до органів влади та різних установ різних форм власності. "Крім того, електронне звернення – це ще й економія як часу, так і матеріальних ресурсів ", – додав Володимир Семиноженко.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Законопроект також пропонує деталізувати окремі положення Закону України "Про звернення громадян" головним чином в частині надання додаткового інструменту забезпечення та реалізації конституційного права громадян на участь в управлінні державними справами та звернення до органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій – можливості подавати звернення в електронній формі.

Джерело: УНН

Читайте також: