fbpx
Економіка

Поліпшення добробуту населення – легалізація заробітної плати

  Проблема нелегальної заробітної плати нині становить серйозну соціально-економічну загрозу через недоотримання коштів місцевими бюджетами.

 Рівень надходження податку з доходів фізичних осіб знаходиться в прямій залежності від рівня заробітної плати. Тому так важливо, щоб працівники отримували офіційну заробітну плату, а не в «конвертах», яка б забезпечувала добробут кожної родини, а місцевий бюджет мав би при цьому стабільні надходження.

 Легалізація зайнятості, створення додаткових робочих місць та підвищення рівня заробітної плати є базовим фактором для поліпшення добробуту населення.

 На сьогодні в нашій державі проблема легалізації заробітної плати визначена Урядом як першочергова. У зв’язку з цим завданням працівників інспекції є пропаганда економічних, соціальних та етичних переваг отримання громадянами легальних доходів. Фахівці інспекції, відстежують динаміку нарахованого (сплаченого) доходу і сум утриманого з них податку, а потім безпосередньо спілкуються з працедавцями.

 Основними факторами, які впливають на покращення показників ринку праці є: збереження ефективних існуючих та створення нових робочих місць, сприяння розвитку підприємництва та самозайнятості, легалізація трудових відносин, підвищення рівня заробітної плати, ліквідація заборгованості з виплати заробітної плати, підвищення професійної компетенції безробітних та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи. Працюючи у тандемі з роботодавцями, фахівці інспекції досягають зменшення кількості підприємств, які ігнорують вимоги законодавства щодо оплати праці.

 Громадянам необхідно усвідомити, що «сірі роботодавці», які виплачують заробітну плату без оформлення трудових відносин або нижче встановленого розміру, послаблюють їх соціальний захист, зменшують надходження до бюджетів усіх рівнів та державних соціальних страхових фондів.

 Інформацію про факти отримання заробітної плати у «конвертах» можна повідомити за телефоном: 210-52-31.

За матеріалами: ДПІ у Київському районі м. Донецька ГУ Міндоходів в Донецькій області

 

Читайте також: