fbpx
Надзвичайні події та кримінальна хроніка

На Волині виявили масове поховання поляків-жертв НКВС

 У Володимирі – Волинському, що на Волині, під час спільних розкопок польські та українські археологи виявили масове поховання поляків. Про це повідомляє BBC з посиланням на польське видання Gazeta Wyborcza.

 За кокардам на шапках загиблих, а також по військових і поліцейських гудзиках на одязі археологами було встановлено, що в масовому похованні знаходяться останки приблизно 300 поляків. Як зазначає видання, всі поляки були вбиті пострілами в потилицю приблизно в 1940-1941 роках. Швидше за все, ці люди були жертвами працівників НКВС. На сьогодні ідентифікувати загиблих дуже важко.

 «Ми можемо лише припускати. Це могли бути військовополонені, які будували бункери на лінії Молотова. А може, це були ув’язнені з місцевої в’язниці, яких Совіти вбили перед тим, як Володимир – Волинський зайняли фашисти після 22 червня 1941 року», – розповів журналіст Павло Боболович, присутній на розкопках.

Читайте також:  СБУ та НАБУ затримали депутатів Сумської облради, які пропонували керівництву міста 100 тис. дол хабаря

 Пошукові роботи проводяться археологами на території старовинного городища, підкреслив журналіст. За його словами, розкопки – це непроста робота . Журналіст зазначив, що навколо дуже багато місць масових розстрілів, в яких були поховані жертви.

 «Всього в цьому місці поховано понад 2000 осіб, більшість з яких – польські громадяни», – додав Боболович.

Читайте також:  СБУ затримала російського агента, який намагався підірвати поштове відділення у Запоріжжі

 Імовірно, на цьому місці співробітники НКВС розстрілювали не лише поляків, а й українців. Після літа 1941 року німецькі війська проводили в цьому місці розстріли євреїв.

 Нагадаємо, в 2013 році виповнюється 70 років Волинської трагедії. Волинська трагедія – це взаємніетнічні чистки польського та українського населення, що були здійснені УПА та польською «Армією Крайовою» за участю польських батальйонів Шуцманншафта і радянських партизанів під час Другої світової війни на Волині.

 За матеріалами: bbc.co.uk Фото: РБК – Україна

Читайте також: