fbpx
Економіка

Міндоходів: За 2013 рік з України в офшори вивели 33 млрд грн

 В Україні за 2013 рік в офшори вивели понад 33 мільярдів гривень. Про це на зустрічі з єврокомісаром з питань оподаткування та митного союзу, боротьби з шахрайством та аудиту Альгірдасом Шеметою повідомив міністр доходів і зборів України Олександр Клименко.

 Стало відомо, що Україна і Євросоюз створили спеціальну робочу групу, метою якої буде напрацювання варіантів співпраці в рамках формування системи з автоматичного обміну податковою інформацією. Зазначимо, що домовленостей за системою обміну податковими даними чиновники досягли під час особистої зустрічі. Нагадаємо, що єврокомісар Альгірдас Шемета зараз з робочим візитом перебуває у Києві.

 Створення системи обміну податковими даними передбачено в плані боротьби з переміщенням прибутку і «розмиванням» оподатковуваної бази (Action plan on BEPS). Цей план був затверджений ще у вересні 2013 року в рамках саміту голів держав G20, який пройшов у Санкт – Петербурзі. За планом, передбачається заміна нині діючих двосторонніх угод про обмін інформацією загальної конвенції. На думку фахівців, це створить для влади додаткові можливості для боротьби з виведенням доходів зі своїх країн.

 «Проблема з розмиванням податкової бази є надзвичайно актуальною як для Євросоюзу, так і для України. За нашими підрахунками, в низькоподаткові юрисдикції та офшори тільки в 2013 році з-під оподаткування в Україні вивели понад 33 мільярдів гривень», – заявив український міністр.

 Він зазначив, що Україна вітає всебічний і амбітний план Євросоюзу. На думку міністра, цей план дозволить створити додаткові можливості, які дозволять боротися з висновком доходів оподаткування.

 «Україна готова приєднатися до його реалізації», – підсумував Клименко.

 За матеріалами: РБК – Україна

Читайте також: