fbpx
Політика

Голови МЗС країн ЄС відзначають прогрес у виконанні Україною необхідних критеріїв для підписання Угоди про асоціацію

  Міністри закордонних справ країн ЄС відзначають прогрес у виконанні Україною необхідних критеріїв для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом і говорять про те, що Києву "треба поквапитися".

Саме ці положення прозвучали у ході засідання Ради ЄС з питань закордонних справ, яке проходить у Люксембурзі, в ході обговорення виконання Україною критеріїв, необхідних для підписання Угоди про асоціацію на саміті Східного партнерства у Вільнюсі, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" за результатами обговорення міністр закордонних справ головуючої в ЄС Литви Лінас Лінкявічюс.

"Часу залишається все менше і менше – всього лише п’ять тижнів. Я б не ризикував (із затягуванням виконання критеріїв, зокрема і в ситуації з екс-прем’єром Юлією Тимошенко – ІФ), оскільки інвестовано багато і політичного капіталу, і часу – пора зібратися і довести до кінця справу.Треба, щоб був успіх, і щоб ми змогли підписати Угоду про асоціацію. Це залишається найважливішою спільною метою для всіх нас", – заявив він.

Читайте також:  Новий піар-підхід до росту рейтингів в угорських праворадикалів

Разом з тим, за його словами, міністри також відзначили і "що є зрушення, принаймні, у двох сегментах, яких ми потребуємо".Цими сегментами Л. Лінкявічюс назвав законодавчу роботу у сфері виборчого законодавства та прокуратури. "Є позитивні коментарі Венеціанської комісії, і це треба втілити до саміту.Нам потрібні позитивні результати", – додав він.

Говорячи про "третій сегмент – вибіркове правосуддя", Л. Лінкявічюс констатував, що зараз про це ще важко говорити."До нас доходить різна інформація про законопроект, який буде ще прийматися", – пояснив він, маючи на увазі законопроект, прийняття якого дозволить направити Ю. Тимошенко на лікування.

Читайте також:  В Закарпатському угорському інституті влаштували освітянську конференцію але не обійшлося без орбанської пропаганди

"Заклики до України – ті ж, які були до цього: йти до кінця", – резюмував він дискусію. Говорячи про конкретні дати прийняття Європейським Союзом рішення про підписання Угоди про асоціацію, міністр сказав: "Дат поки немає, але вони несуттєві. Головне, я вже говорив, що якщо Україна буде готова, то і ЄС буде готовий. Але відкладати на останній день теж погано, цього не буде".

У цьому зв’язку він висловив надію на успішне продовження місії Європейського парламенту в складі Пета Кокса та Александра Квасневського. "Рекомендації місії дуже багато значать для нас і для Європейського парламенту. Нам важлива їх оцінка та рекомендація", – підкреслив Л. Лінкявічюс.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: