fbpx
Література

Українська письменниця Оксана Забужко стала лауреатом літературної премії Angelus-2013

Популярна українська письменниця Оксана Забужко та її перекладач Катажина Котінська стали лауреатами восьмої літературної премії Angelus-2013. Про це повідомляють ЗМІ, посилаючись на інформацію офіційного сайту премії.

Перемогу у літературному конкурсі українській письменниці принесла книга «Музей покинутих секретів». «Цьогоріч ми прийняли рішення нагородити незвичайну книгу, яка пронизана історією і сьогоденням, в якій є і любов, і магія, зрада і смерть», – пояснила вибір глава журі премії Наталія Горбаневськая.

«Я просто втратила дар мови. Я розумію, чому кінозірки Голлівуду плачуть, коли отримують премію «Оскар», – зазначила Оксана Забужко, приймаючи нагороду Angelus. Додамо, що призом премії Angelus є статуетка скульптора з Вроцлава Єви Россано і чек на 150 тисяч польських злотих.

Звернемо увагу, засновником і організатором премії в галузі літератури Angelus, яка вручається з 2006 року, є польське місто Вроцлав. Нагорода вручається щороку за кращу прозу, оприлюднену  польською мовою. Лауреатом премії може бути письменник з 21 держави Центральної Європи (Білорусь, Албанія, Болгарія, Австрія, Боснія і Герцеговина, Чехія, Хорватія, Естонія, Литва, Латвія, Молдова, Німеччина, Македонія, Російська Федерація, Польща, Сербія, Румунія, Словенія, Словаччина, Угорщина і Україна).

Також необхідно нагадати, що наприкінці листопада 2012 року українській письменниці Оксані Забужко була вручена літературна нагорода «Золотий письменник України». Дана літературна премія вручалася вперше і лише тим українським письменникам, чиї романи були опубліковані у формі паперової книги сумарним тиражем в Україні і за її межами більше ста тисяч примірників за період з початку 2000 до 2012 року.

За матеріалами: korrespondent.net

Читайте також: