fbpx
Суспільство

Померла вдова маршала Тіто Йованка Броз

Сьогодні, 20 жовтня, померла 89-річна Йованка Броз – вдова першого секретаря соціалістичної Югославії Йосипа Броза Тіто. Жінка з серпня перебувала на лікуванні в клінічному центрі Белграда.

«У вкрай важкому стані Йованка Броз була госпіталізована 23 серпня. Незважаючи на всі зусилля лікарів, в результаті зупинки серця вона померла сьогодні о 11:45 (13:45 мск)», – повідомили в клініці.

Третьою офіційною дружиною Тіто Йованка Броз стала в 1952 році, до цього протягом шести років вона була його секретарем. Після смерті чоловіка в 1980 році Йованку ізолювали від суспільства. Тодішня влада прийняла закон, який позбавив вдову Тіто всіх прав на майно, проголосивши його державним. Цей закон був скасований в 1999 році, але Йованка Броз відсудити щось у держави не змогла, так як, за словами її представників, відповідні документи суд втратив.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

Лише в липні 2009 року вдова Тіто від влади Сербії отримала паспорт і посвідчення особи. У загальній складності жінка протягом 30 років жила без особистих документів, не маючи майна. Вілла, де вона проживала, останні кілька десятиліть не ремонтувалася.

Раніше сербська преса поширювала інформацію, що Йованка Броз страждає невиліковною недугою – раком шкіри – та іншими хворобами, але вона відмовлялася лікуватися до останнього моменту.

Читайте також:  Мобілізація від 25 років: до ТЦК почнуть викликати чоловіків

За даними ЗМІ, переведення до лікарні стало можливим тільки після того, як вдова Тіто фізично більш не могла чинити опір госпіталізації. Тільки тоді її перевезли до центру екстреної допомоги клінічного медичного центру. Останнім часом часто з’являлася інформація про погіршення стану її здоров’я.

Також повідомлялося, що вдова Тіто виявила бажання бути похованою поруч зі своїм чоловіком в мавзолеї «Будинку квітів», на території Музею історії Югославії у Белграді.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: