fbpx
Політика

Росія панікує через початок енергонезалежності України – експерт

Україна остаточно стала на шлях отримання енергонезалежності, і це дуже позитивний сигнал на шляху до підписання Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС – вважає голова Громадянського комітету національного порятунку Павло Нусс, який прокоментував рішення уряду про видобуток власного сланцевого газу, передає УНН.

"Уряд доручив міжвідомчій комісії укласти угоду про подальші розробки газу з європейськими лідерами розвідки і газовидобутку (італійською Eni і французькою Electricite de France), а також "Чорноморнафтогаз" і компанією "Води України".

За підрахунками експертів, очікується збільшення щорічного видобутку нафти і газу на 2-3 млн тонн умовного палива, газу та нафти. Це дуже позитивний сигнал напередодні підписання Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Справа в тому, що отримання енергонезалежності дуже приваблює західних інвесторів, тому що питання непередбачуваних відносин з Росією знімається з порядку денного. Безумовно, кроки України ніяк не можуть задовольняти Росію. Вона в паніці. І загострення відносин в енергетичній сфері ще попереду. "Газпром" використовує всі можливості, щоб залишити за собою лідерство на ринку України, і запланована ним "газова війна" з Україною, за їхніми показниками, повинна дестабілізувати початковий етап з видобутку власних енергоресурсів", – зазначив аналітик.

Читайте також:  ІПСО рф лякає угорців батальйоном "Айдар"

Він переконаний в тому, що противники видобутку сланцевого газу в Україні підіграють тим, кому це вкрай невигідно.

"Мене дуже дивує позиція багатьох політичних сил, які виступають проти видобутку власного, сланцевого газу. Адже це перший крок до звільнення від невигідних газових контрактів з Росією, і отримання абсолютної енергетичної незалежності в недалекому майбутньому. На моє переконання, їх протест носить замовний характер зі сходу, і ніякого відношення до екологічної безпеки і патріотизму не має", – підкреслив Павло Нусс.

Джерело: УНН

Читайте також: