fbpx
Суспільство

125 років журналу “National Geographic”

 125 років тому світ побачив перший номер журналу «National Geographic» («NG» далі). За дев’ять місяців до цього було створено Національне географічне товариство. І якраз журнал став офіційним виданням суспільства. Первісний вигляд його був зовсім невражаючий. Звичайне наукове видання, сухий текст, мінімум ілюстрацій. Вже на початку 20 століття, в 1905-му році, журнал став набувати більш барвистої форми. І фішкою журналу стають ілюстрації та високоякісні фотографії.

Так як цей журнал є виданням географічної спільноти, це не може не впливати на зміст журналу. Матеріали представлені різної тематики: географія, природа, історія, культура та наука. Позиція редакторів, в першу чергу, бути поза політикою. Журнал подавав різні сторони і позиції в однаковій мірі. Але як би то не було, «NG» звертає увагу на ті природні процеси, які більш-менш пов’язані з соціальним фактором. Наприклад, видобуток вугілля і залізної руди.

Читайте також:  Плагіат культури в Росії: самовар, кокошник, вушанка, балалайка, горілка, валянки, гармошка (ВІДЕО)

В Америці журнал має дуже високий статус. Його приймають як за науковий посібник, на нього спираються у своїх дисертаціях і доповідях. «NG» несе в собі науково – просвітницьку функцію. З 1899 до 1954 року редактором журналу був Гілберт Ховей Гроневер. Він чітко сформулював принципи журналу: велика кількість ілюстрацій, «уникнути полеміки», точність, освітлення сприятливих аспектів життя якоїсь країни або народу. За цими правилами картина світу в журналі постає дуже сприятливою, і лише час від часу трапляються неприємності у вигляді соціальних конфліктів, расових сутичок і національно-визвольних повстань.

Американська версія журналу подала приклад для інших країн, і зараз «National Geographic» виходить на 36 мовах. З 2003 року він з’явився російською мовою, а в 2012 році журнал прийшов і в Україну.

Візитною карткою та відмінною рисою журналу є, ​​звичайно ж, високоякісні професійні фотографії. Перший фоторепортаж з Тібету датується 1905 роком. А, мабуть, найвідомішою роботою можна вважати фотографію «Афганська Мона Ліза», на якій зображена афганська дівчинка з табору для біженців. Її зробили в 1985 році. Ім’я дівчини автор знімка дізнався лише через багато років. Дівчинку звати – Шарбат Гула.

Читайте також:  Якудза. Історія японської мафії (ВІДЕО)

«NG» запустив свій власний фотоконкурс, якого із завмиранням чекають фотолюбителі всього світу. Ці роботи користуються високою популярністю. Крім друкованого видання у Національного географічного товариства є ще свій телеканал і сайт під однойменною назвою «National Geographic». Тематика і політика каналу і сайту така ж, як і у друкованого видання.

Загальний тираж журналу становить понад 8 мільйонів екземплярів у всьому світі. Через 125 років «National Geographic» залишається дуже популярним виданням.

Читайте також: