fbpx
Інновації

«Бюджетні установи можуть економити 40-70 % енергоресурсів», – нардеп

Досвід провідних країн Євросоюзу демонструє, що потенціал в енергозбереженні будівель становить до 70 %. Про це під час Міжнародного інвестиційного саміту в Донецьку розповів народний депутат України Валерій Омельченко.

«Досвід провідних країн Європейського союзу показує, що потенціал енергозбереження будівель становить від 40 % до 70 %», – заявив парламентарій.

За його словами, в реаліях вітчизняної економіки, щоб конвертувати такі можливості в ефективне споживання енергоресурсів у бюджетному секторі, необхідно залучати приватний капітал. Залучати приватні капітали, впевнений Омельченко, можна за допомогою впровадження механізму енергосервісних послуг. Депутат пояснив, що зараз бюджетні кошти значною мірою обмежені. До такого висновку вже неодноразово доходили українські та зарубіжні експерти.

Омельченко додав, що через відсутність законодавчого забезпечення державно-приватного партнерства в енергосфері і гарантій повернення інвестицій з енергопроектів, немає інвестицій у сферу енергозбереження. Зокрема, підкреслив депутат, зараз з боку приватних компаній не спостерігається масштабних інвестицій в енергосфері.

«В даному випадку мотивацією для залучення інвестицій від компаній, що надають енергосервисні послуги, має бути законодавчо врегульований процес з відповідними гарантіями та зобов’язаннями з боку виконавчої влади та органів місцевого самоврядування», – пояснив нардеп.

Головний момент в цьому питанні – це взаємозв’язок між досягнутою економією енергоресурсів і компенсацією витрат бюджетних установ на оплату енергопослуг. Таким чином, стверджує депутат, енергосервисні компанії ставляться в пряму залежність від якості виконання послуг, адже оплата буде проводитися за рахунок досягнення економії енергоресурсів.

За матеріалами: УНН

Читайте також: