fbpx
Спорт

ЧС-2014. Розклади у всіх відбіркових групах Європи перед останнім туром

В останні дні ми багато говорили про турнірну ситуацію у відбірковій групі Н, де грає збірна України, яка сьогодні дізнається, чи вдасться їй посісти перше місце у своїй групі. Нагадаємо, що якщо Україна обіграє Сан-Марино, а збірна Польщі в Лондоні відбере очки у команди Англії, то Україна потрапить на чемпіонат світу-2014 безпосередньо, а англійці спробують отримати путівку до Бразилії через стикові матчі.

Але в інших відбіркових групах можна побачити ще багато цікавих розкладів і сьогодні вирішиться доля багатьох національних команд. Нагадаємо, що команди, що посіли у своїх відбіркових групах перші місця, потрапляють на світову футбольну першість безпосередньо, а вісім з дев’яти команд, що зайняли у своїх групах другі місця, спробують завоювати право грати на чемпіонаті світу з допомогою стикових матчів. Як відомо, груп всього дев’ять, а в стикових матчах зіграють вісім команд. «Зайва» збірна буде визначена згідно з результатами, показаним другими командами в поєдинках зі збірними, що зайняли перше, третє, четверте і п’яте місця.

Тепер поговоримо про відбіркові групи. У групі А все зрозуміло. Перше місце посіла збірна Бельгії, а друге місце дісталося Хорватії. Єдине, що в цій групі незрозуміло, так це хто посяде останнє місце. Збірній Хорватії невигідно, якщо аутсайдером виявляться Уельс або Македонія, тому що в такому випадку хорвати можуть виявитися тією самою «зайвою» командою для стикових матчів.

Читайте також:  Олімпіада 1936: Як Гітлер поширював нацизм через спорт

У групі В з переможцем все було зрозуміло давно. Збірна Італії впевнено зайняла перше місце і вже може готуватися до світової першості. А от на друге місце в цій групі претендують відразу чотири команди: Болгарія, Данія, Чехія та Вірменія. У даний момент складно сказати, чи виявиться друга команди групи В «зайвою» для стикових матчів. Багато що залежить від сьогоднішніх поєдинків, як у цій групі, так і в інших. З упевненістю можна сказати лише про долю збірної Чехії – ця команда, якщо займе друге місце в групі, в стикові матчі не потрапляє.

У групі С перед останнім туром все спокійно. Збірна Німеччини тут перша, а збірна Швеції зі Златаном Ібрагімовичем друга і при будь-яких розкладах шведи не опиняться «зайвими» для стикових поєдинків.

Ситуація в групі D чимось схожа на турнірний розклад у групі В. Збірна Нідерландів впевнено зайняла перше місце, а от на друге місце претендують відразу кілька команд: Туреччина, Румунія і Угорщина. Друге місце в цій групі може і не гарантувати участь в стикових матчах, але точно про це можна буде сказати лише після завершення сьогоднішніх поєдинків у всіх відбіркових групах.

Від групи Е до Бразилії їде збірна Швейцарії, а друге місце займе або Ісландія, або добре знайома українським вболівальникам збірна Словенії. Словенцям треба сьогодні виграти у Швейцарії і сподіватися на осічку ісландців. Цікаво ось що: збірна Ісландії, якщо займе друге місце, гарантовано потрапляє в плей-офф, а от словенці при зайнятому другому місці дізнаються свою долю лише після закінчення всіх сьогоднішніх поєдинків.

Читайте також:  Олімпіада 1936: Як Гітлер поширював нацизм через спорт

Про групу F ми також розповідали раніше. Збірна Росії, якщо не програє сьогодні Азербайджану, стане в групі першою. Якщо росіяни займуть другий рядок, що малоймовірно, то вони гарантовано потрапляють на стикові матчі. А ось збірна Португалії разом з Кріштану Роналду може виявитися тією самою «зайвою» збірною, серед команд, що зайняли другі місця. Знову ж, це питання стане зрозумілим лише після завершення всіх сьогоднішніх ігор.

У групі G у збірної Греції і команди Боснії та Герцеговини в даний момент по 22 очки. Боснія і Герцеговина сьогодні грає з Литвою, а Греція з Ліхтенштейном. При рівності очок після сьогоднішнього ігрового дня з першого місця в Бразилію, найімовірніше, поїде Боснія і Герцеговина, завдяки кращій різниці забитих і пропущених м’ячів. Зазначимо, що друге місце в цій групі гарантує попадання в стикові матчі.

У групі I сьогодні Іспанія і Франція вирішать, хто поїде до Бразилії з першого місця, а хто відправиться в раунд плей-офф. Збірна Іспанії випереджає французів на три очки і для перемоги у відбірковій групі іспанцям достатньо зіграти вдома внічию з командою Грузії.

Читайте також: