fbpx
Економіка

Співпраця з МВФ здешевить зовнішні позики для України на 1-1,5% – думка експерта

Відновлення співпраці України з МВФ має значний і негайний вплив на вартість запозичень не тільки для Кабінету міністрів, але і для «приватного сектора». Після відновлення відносин з МВФ прибутковість облігацій за зовнішньою державною позикою протягом декількох днів впала б на 1-1,5 %. Про це розповів голова аналітичного департаменту інвесткомпанії SP Advisors Віталій Ваврищук.

«Хочемо ми того чи ні, але зараз для багатьох інвесторів співпраця з Фондом є важливим формальним сигналом про готовність центрального банку і уряду адекватно реагувати на будь-які виклики для економіки. Всім зрозуміло, що економіка має достатній запас міцності, і сценарій з дефолтом виключений навіть за відсутності фінансової допомоги від фонду», – міркує експерт.

Незважаючи на це, підкреслив Віталій Ваврищук, з погляду іноземних інвесторів виконання рекомендацій Фонду – це критично важлива передумова для відновлення інвестицій в українську економіку.

На думку голови аналітичного відділу групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Олександра Вальчишена, відновлення співпраці України з МВФ може «переважити в очах інвесторів» ризики з наближенням президентських виборів, перед якими іноземні інвестори поводяться дуже обережно.

Коментуючи переговори між Україною і МВФ, Олександр Вальчишен заявив, що очікує позитивного результату.

«Зрушення відбудеться в галузі монетарної політики, яка стане гнучкою і спрямованою на підтримку фінансової та макроекономічної стабільності в Україні. Також зрушення будуть і у фіскальній сфері, де питання щодо тарифів для населення буде певним чином вирішене», – спрогнозував Олександр Вальчишен.

За матеріалами: УНН 

Читайте також: