fbpx
Економіка

Світова економіка не зуміла вийти з кризи – ООН

За останні 5 років з початку світової фінансової кризи світова економіка так і не зуміла повернутися на шлях стійкого зростання. Про це стало відомо з висновків звіту Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД).

«Світова економіка як і раніше не може повернутися на шлях стійкого і стабільного розвитку», – сказано в документі.

Згідно з прогнозами фахівців, темпи зростання світового ВВП, які у 2012 році склали 2,2 %, в ​​поточному році залишаться приблизно на такому ж рівні.

Як і в попередні роки, найнижчі показники зростання продемонструють розвинені країни – не більше 1 %. На думку експертів, це викликано деяким «економічним гальмуванням» у Сполучених Штатах і триваючою рецесією в Євросоюзі.

За даними ООН, в країнах, що розвиваються темпи економічного зростання повинні скласти від 3 до 5%.

Автори звіту запевнили, що  держави, що розвиваються, не зможуть повернутися до «докризової стратегії» економічного розвитку. Всьому виною зміни в попиті на експортовані товари та зміни у фінансовій сфері. Крім того, впевнені в ООН, багато країн не поспішають запроваджувати банківську реформу, хоча зараз ситуація у фінансовій сфері залишається дуже напруженою.

У доповіді сказано, що темпи зростання світової торгівлі послугами і товарами після швидкого відновлення в 2010 році знизилися до 5 % в 2011 році, а в 2012 році – приблизно до 2 %. 

Як вважають експерти, багато країн повинні переглянути стратегії розвитку для того, щоб адаптувати їх до структурних змін у світовій економіці. Поки що, як сказано в доповіді, «політика грошово-кредитної експансії» в розвинених країнах не привела до збільшення обсягів кредитування. На думку ООН, скорочення витрат бюджету і зниження рівня зарплати в багатьох розвинених державах тільки посилили економічну невизначеність.

За матеріалами: rbc.ru

Читайте також: