fbpx
Здоров'я

Міжнародні експерти перевірять Україну на поліомієліт

В Україну приїхали міжнародні експерти Європейського регіонального бюро ВООЗ для проведення експрес-оцінки епідеміологічного нагляду за поліомієлітом. Про це УНН повідомили у прес-службі МОЗ.

"Міністерство охорони здоров’я України підтримує основи політики Всесвітньої організації охорони здоров’я і приймає всі необхідні заходи, спрямовані на реалізацію програми з підтримки вільного від поліомієліту статусу України. На сьогодні напрацьована необхідна нормативна база. Актуалізований склад Національного сертифікаційного комітету України з ліквідації поліомієліту. Зараз заклади охорони здоров’я забезпечені в достатній кількості вакцинами для проведення щеплень від поліомієліту відповідно до Національного календаря щеплень", – сказав перший заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Качур.

Протягом трьох днів у п’яти регіонах – Києві, Одеській, Львівській, Черкаській, Сумській областях – міжнародні та українські фахівці проведуть детальний аналіз та моніторинг епідситуації. Після роботи місії експерти нададуть рекомендації для удосконалення системи епіднагляду за поліомієлітом в Україні.

Нагадаємо, зараз міжнародні експерти стурбовані також високим ризиком виникнення поліомієліту в Україні. За версією авторитетного медичного видання The Lancet, низький рівень охоплення вакцинацією є першою причиною виникнення хвороби.

"ВООЗ і ЮНІСЕФ нещодавно заявили, що спалах поліомієліту має під собою реальну небезпеку. Захворювання рідко можна побачити в Європі сьогодні, але Україна особливо вразлива до займання. На думку експертів, тільки 74% населення щеплені проти поліомієліту. Для порівняння, середній рівень охоплення в Європі і США більше 90 %. Шанси спалаху настільки великі, що Україна минулого місяця пройшла під керівництвом ВООЗ імітаційну модель виникнення поліомієліту", – зазначає видання.

Разом з цим, у разі виникнення в Україні поліомієліту, до країни застосують ряд жорстких санкцій, серед яких може бути і обмеження виїзду за кордон для українців.

Довідка: поліомієліт – гостре інфекційне захворювання, що характеризується запальними змінами носоглотки і кишечника, а також ураженням нервової системи з розвитком паралічів. Зараження відбувається через брудні руки, заражені вірусом воду і продукти. Характерна літньо-осіння сезонність захворювання. Хворіють переважно діти. Захворюваність поліомієлітом залежить від рівня вакцинації населення.

Джерело: УНН

Читайте також: