fbpx
Економіка

Фінансову кризу можна вирішити вже сьогодні – Обама

 Як заявив сьогодні, 14 жовтня, президент США Барак Обама, бюджетну кризу Америки можна завершити вже сьогодні. Президент США вестиме переговори з лідерами двох палат парламенту одночасно.

«Зовсім не було необхідно все це закриття федеральних органів влади», – заявив Обама, слова якого передає прес-служба Білого дому. Через відсутність бюджету органи Федеральної влади в США частково закриті з 1 жовтня, а з 17 жовтня теоретично країні загрожує дефолт через відсутність санкції конгресу на нові запозичення державного боргу.

 Не згущуючи фарби, ситуацію навколо дефолту долара можна сміливо назвати скоріше політичною кризою, викликаною протистоянням демократів і республіканців. Але чи простить громадськість Америки республіканців за їх позицію щодо бюджетного сектора? Так, починаючи з жовтня місяця, зупинені виплати бюджетному сектору, з огляду на те, що конгрес, у своїй переважній більшості республіканці, намагаючись тим самим «притиснути» демократів, не дали можливості для збільшення стелі держборгу, внаслідок чого створилася кризова ситуація у фінансовій системі.

«Наша резервна валюта, це грошова одиниця, в якій зберігають свої вклади у всьому світі. Це вам не іграшки», – заявив Обама на зустрічі в Конгресі минулого тижня.

Теоретично, якщо стеля держборгу не буде піднята, і не буде внесена до бюджету 2014 року, країні вже 17 жовтня загрожує дефолт. У даному випадку республіканці розуміють, що вся відповідальність лягає на них.

Слід зазначити, що за останні 50 років рівень стелі державного боргу піднімався 71 раз, тобто, кажучи простою мовою, він відкладався на наступні роки.

На думку ряду фінансових аналітиків, з кожним разом відкладати державний борг США стає все важче і важче. Так чи інакше, криза неминуча. Щодо ситуації, що створилася, то перегнувши палицю, республіканці можуть наблизити цю кризу вже сьогодні.

Дефолт США (відео): 

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: