fbpx
Новини світу

Трубопровід Броди-Адамове потрапив до списку 250 ключових енергетичних проектів ЄС

 Європейська комісія оприлюднила список 250 ключових інфраструктурних проектів так званого спільного інтересу ЄС у сфері енергетики, в який також включено проект в Україні.

Як наголошується в повідомленні ЄК, поширеному в понеділок у Брюсселі, "сьогодні Європейська комісія схвалила список 250 ключових енергетичних інфраструктурних проектів".

"Ці "проекти спільного інтересу (projects of common interest (PCI) – ІФ) виграють від прискореної процедури ліцензування та поліпшення нормативних умов, а також отримають доступ до фінансової підтримки від фонду Об’єднаної Європи, в рамках якої для транс-європейської енергетичної структури на період 2014-2020 передбачено € 5.85 млрд", – йдеться в повідомленні.

Читайте також:  Чеський євродепутат намагається зірвати продовження вільної торгівлі з Україною

У Єврокомісії впевнені, реалізація цих проектів допоможе членам ЄС інтегрувати їх енергетичні ринки для диверсифікації енергетичних ресурсів і допоможе "покласти кінець енергетичній ізоляції для деяких країн-членів ЄС".

Безпосередньо в список ключових проектів включений трубопровід Броди-Адамове (Польща) протяжністю 317 км з максимальними технічними здібностями 10, 20 і 30 млн тонн нафти на рік залежно від трирічного етапу імплементації.

Коментуючи прийняте рішення, європейський комісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер сказав: "Сьогодні ми робимо величезний крок вперед. Ми повинні гарантувати, що наші обмежені фонди використовуються мудро, і що фінанси ЄС направлені туди, де принесуть більше користі європейським споживачам".

Читайте також:  В Бельгії поліція зупинила проросійську конференцію на яку був запрошений Орбан

Всього список включає до 140 проектів у сфері передачі електроенергії та її зберігання, близько 100 проектів у сфері транспортування газу, його зберігання та LNG, а також ряд проектів у сфері нафти і "малих інтелектуальних мереж", охоплюючи країни ЄС, а також Україну, Грузію, Туреччину, Ізраїль, Туркменістан, Алжир, Азербайджан.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: